logo
01/05
2 ...

Акваріумістика, рибництво, іхтіологія — у львівському ветеринарному університеті світ риб вивчають професійно

12-03-2024 11:27460

Акваріумістика, рибництво, іхтіологія — у львівському ветеринарному університеті світ риб вивчають професійно

Водні живі ресурси та їх ефективне використання є основою сталого розвитку рибного господарства та аквакультури. Це важливий ресурс продовольчої безпеки, стан якого визначатиметься в найближчому майбутньому з урахуванням останніх світових тенденцій. Фахівців з цього напрямку готують на біолого-технологічному факультеті Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С. З. Ґжицького. Детальніше про цей захопливий та перспективний напрямок освіти розповів декан факультету, доцент Андрій Бойко.

Останні десятиліття чітко продемонстрували зростання ролі аквакультури не лише як додаткового джерела сталого продовольчого забезпечення населення, а й важливої складової сучасної екологічно збалансованої продовольчої системи. Це підвищило значення аквакультури, де риба, вироблена з усіх видів водних ресурсів, нині становить близько половини світового виробництва. 

Кількість риби та рибних продуктів, яку споживає населення України, майже вдвічі менша від середньосвітового показника. Низький рівень споживання риби та рибних продуктів пов’язаний з тим, що наявний потенціал розвитку рибництва та аквакультури не використовується повною мірою. 

Наявність достатньої кількості різноманітних водних об’єктів та регіональні особливості визначатимуть специфіку та стратегії регіонального та цільового розвитку рибництва та аквакультури в країні. 

Тому особливо актуально постає проблема подальшого розвитку такої галузі аграрних наук як «Водні біоресурси та аквакультура», що дає можливість забезпечити населення високоякісними та екологічно безпечними продуктами – рибою. Враховуючи спільну важливість рибної продукції, її якісне значення взагалі, та безпеки зокрема, важливою є наявність в Україні висококваліфікованих фахівців зі спеціальності «Водні біоресурси та аквакультура», а це спеціалісти з аквакультури, охорони гідробіоресурсів, іхтіології та рибництва, гідробіології, іхтіопатології, технології виробництва продукції аквакультури.

Фахівці зі спеціальності «Водні біоресурси та аквакультура» матимуть змогу розробляти науково обґрунтовані комплексні заходи, спрямовані на підвищення продуктивності вирощуваної риби у природних та штучних екосистемах, вирішувати проблему тимчасового збереження, утилізації та використання відходів ведення рибництва, що сприятиме розробці науково-обґрунтованих комплексних систем ведення рибництва, раціональної годівлі, селекційно-племінної роботи, спрямованих на збереження природного середовища, біологічного різноманіття, в тому числі генофонду людини, рослинного та тваринного світу.  

Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького – єдиний навчальний заклад Західного регіону України, який проводить підготовку фахівців за спеціальності 207 «Водні біоресурси та аквакультура». Підготовка фахівців задовольняє потреби рибних господарств, організацій, установ сільського господарства, торгівельних організацій та переробних підприємств, різних форм власності.

 

Унікальність освітньої програми спеціальності «Водні біоресурси та аквакультура» полягає у оптимальному підборі компонентів, які дозволяють здобувачам вищої освіти оволодіти загальними та фаховими програмними компетентностями, поєднати теоретичні знання та практичні навички. 

Цілі спеціальності «Водні біоресурси та аквакультура» полягають у підготовці фахівців здатних до розв’язання складних спеціалізованих задач та практичних проблем з виробництва, вирощування та переробки продукції водних біоресурсів та аквакультури, з використанням теорій та методів біології та прикладних наук. Завданням спеціальності є формування професійного підходу студентів до виробничих питань рентабельного і екологічно-безпечного виробництва та вирощування водних біоресурсів та аквакультури. 

Складовою частиною спеціальності водні біоресурси та аквакультура є декоративна акваріумістика. 

Акваріум у будинку – це не лише прикраса, це ще й чудовий спосіб відпочити, відволіктися від проблем, розслабитися. Останні дослідження показали, що регулярне спостереження за мешканцями акваріума дозволяє позбавитися головного болю, стрибків артеріального тиску, спазмів, покращує пам'ять, когнітивні здібності, дозволяє швидше концентрувати увагу на важливих питаннях. Акваріум - це чудовий спосіб зняти нервову напругу та дієва профілактика стресу. Якщо ви вирішили встановити таку оригінальну прикрасу інтер'єру вдома або в офісі, ми постараємося допомогти вам зробити це без проблем і уникнути помилок, які часто роблять акваріумісти-початківці.

 

Акваріумістика - це справді містика! Ви своїми руками створюєте маленький відокремлений світ, в якому мешкають рибки та інші істоти, і вони знаходяться у вашій владі. Від того, наскільки ви будете уважні та старанні, залежить їхнє щастя, здоров’я і навіть життя. Акваріум дасть вам відчути себе добрим чарівником, що дарує маленьким істотам почуття спокою та благополуччя.

 

Зараз акваріум доступний кожному, а акваріумістика приваблює все більше людей. Для початківців вона може здатися складною, але насправді для того, щоб завести перший акваріум, не потрібно тижнями просиджувати в спеціальних блогах і студіювати десятки книжок. Ми хочемо запропонувати знання і навички для акваріумістів-початківців, які дозволять кожному без особливих труднощів правильно вибрати, обладнати і запустити акваріум та підібрати улюбленців. 

Після закінчення навчання за спеціальністю «Водні біоресурси та аквакультура» випускники можуть працювати у:

·                            державному агентстві рибного господарства України;

·                            на рибних заводах та підприємствах по переробці продуктів аквакультури;

·                            територіальних органах рибоохорони;

·                            науково-дослідних інститутах України;

·                            державних та приватних рибних господарствах;

·                            державній рибній інспекції України;

·                            іхтіологічній службі Державної агенції рибного господарства України;

·                            іхтіологічних службах обласних управлінь охорони, відтворення та раціонального використання рибних ресурсів;

·                            приватних підприємців спеціальних рибних господарств на водоймах комплексного призначення;

·                            в спеціалізованих іхтіологічних лабораторіях;

·                            акваріумістами в океанаріумах та консультантами з акваріумістики в зоомагазинах. 

Маркіян Войтович, Leopolis.news