logo
01/05
2 ...

У неділю на Стрийщині відзначать 85-ті роковини подій на Верецькому перевалі

14-03-2024 20:15666

У неділю на Стрийщині відзначать 85-ті роковини подій на Верецькому перевалі
Фото: ЛОВА

Цієї неділі з нагоди роковин на Меморіальному комплексі полеглим січовикам Карпатської України, що на Стрийщині, відбудеться пам’ятний захід.

Про це повідомляє пресслужба ЛОВА.

Щороку у третю неділю березня згадуємо героїзм січовиків Карпатської України та вшановуємо їх пам’ять.

Всередині березня 1939 року Угорщина продовжувала окупацію на землях Закарпаття, де Августин Волошин проголосив Українську незалежну державу.

Найбільша битва розгорнулась 15 березня на Красному полі – рівнині, що лежала на правому березі Тиси поблизу Хуста. В цьому бою загинуло близько 230 січовиків Карпатської України.

17 березня 1939 року полонених вояків Карпатської січі привели на Верецький перевал. Наступного ранку їх вели вздовж лінії кордону та розстрілювали в різних місцях. Загальна кількість січовиків, розстріляних на Верецькому перевалі, могла становити від 500 до 600 осіб.

Отож, 17 березня на Меморіальному комплексі полеглим січовикам Карпатської України, що на Верецькому перевалі (біля села Климець Сколівського району Львівської області) буде покладання квітів та проведення чину панахиди за полеглими Героями Карпатської України. Початок о 13.00 год.

«Сьогодні ми як ніколи усвідомлюємо подвиги минулих поколінь в ім’я Української держави. І героїчні приклади самовідданої боротьби українських січових стрільців, УВО, січовиків Карпатської України, УПА, сьогодні ведуть в бій наших захисників. Січовики Карпатської України – протистояли війську, яке було удесятеро більше. Історія повторюється… Сьогодні наша держава вкотре змушена виборювати власні незалежність, суверенітет та територіальну цілісність проти «другої армії світу». Та ворог не врахував найголовнішого – ми на своїй землі! І перемога обов’язково буде за нами!» – зазначив директор департаменту комунікацій та внутрішньої політики ОВА Юрій Горун.

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news