logo
01/05
2 ...

У ЛНУ ім. І. Франка вшанували пам’ять Дмитра Пащука, який загинув рік тому під Херсоном

14-03-2024 17:41155

У ЛНУ ім. І. Франка вшанували пам’ять Дмитра Пащука, який загинув рік тому під Херсоном
Фото: пресцентр ЛНУ ім. І. Франка

13 березня 2024 року академічна спільнота Львівського університету вшанувала пам’ять старшого матроса 73-го морського центру Сил спеціальних операцій Збройних Сил України, студента географічного факультету Дмитра Пащука, який загинув під час виконання бойового завдання поблизу Херсона 12 березня 2023 року, захищаючи Україну від російських окупантів.

Захід відбувся за участі батьків Героя Оксани та Дмитра Пащуків, родини, викладачів, друзів із Національної скаутської організації України «Пласт», одногрупників, знайомих і побратимів, інформує пресцентр ЛНУ ім. Франка. 

Розпочали меморіальний захід із хвилини мовчання у пам’ять про Дмитра Пащука й інших Героїв України, зокрема студентів, викладачів та випускників географічного факультету й Університету, які віддали своє життя у російсько-українській війні. 

Надалі батьки Дмитра Пащука Оксана та Дмитро Пащуки, «юнак» Дмитра у «Пласті» Олег Каднічанський та побратим Героя, народний депутат України Роман Лозинський взяли участь у відкритті меморіального стенду, присвяченого пам’яті Дмитра Пащука, який розмістили на географічному факультеті Львівського університету. 

Звертаючись до усіх присутніх, доцент кафедри туризму Дмитро Каднічанський зазначив, що академічна спільнота Львівського університету, зокрема географічного факультету, завжди із трепетом береже пам’ять про новітніх українських Героїв, а особливо тих, хто встиг стати невід’ємною частиною великої «географічної родини». «І сьогодні тут на географічному факультеті Львівського університету ми хочемо через меморіальну таблицю увіковічнити пам’ять ще одного Героя ‒ Дмитра Пащука для того, аби ми і нові покоління студентів, які будуть тут навчатися, пам’ятали й усвідомлювали, якою дорогою ціною дається свобода нашої країни. Ми нехотячи мусимо визнати те, що Герої все ж помирають. Фізично. Утім, вони завжди живуть в наших думках і серцях. І доки ми їх пам’ятаємо, вони житимуть вічно», ‒ висловив переконання Дмитро Каднічанський. 

Проректор із науково-педагогічної роботи та соціальних питань і розвитку, професор Володимир Качмар наголосив на важливості проведення такого заходу, котрий відбувається у річницю загибелі Дмитра Пащука, й додав, що саме завдяки титанічним зусиллям Захисників і Захисниць України сьогодні є можливість працювати, навчатися і жити на рідній землі. «На жаль, тисячі молодих людей віддали своє життя, заради того, аби існувала Україна й Українська Нація. Завдяки таким безстрашним воїнам як Дмитро, які, незважаючи на жахи війни, знайшли у собі силу стати на захист своєї держави і загинути заради неї, завдяки мужнім викладачам, студентам, випускникам Університету, які щодня боронять Україну від ворога, ми впевнені: Україна точно буде незалежною, вільною, суверенною державою! А наші діти будуть гордими громадянами України», ‒ наголосив Володимир Михайлович. 

Надалі до присутніх звернувся декан географічного факультету Володимир Біланюк. Володимир Іванович насамперед зауважив, що завжди і всюди потрібно усвідомлювати те, що поряд із нами можуть бути майбутні Герої і варто цінувати моменти, проведені разом з ними. Декан також відзначив непересічність особистості Дмитра Пащука, його щиру любов до Батьківщини й невимовну віру у якнайшвидшу перемогу України. «Студент географічного факультету Львівського університету Дмитро Пащук свого часу зрозумів, що захоплення військовою справою переважає зацікавленість туризмом. Відтак, поїхав у Францію задля професійного військового вишколу та, проявивши себе там, усвідомив, що не покликаний віддавати свою майбутню долю іншій державі і повернувся в Україну. З початком повномасштабного вторгнення, не вагаючись, разом із побратимами став на захист України, попри це свято віривши, що війна швидко завершиться, і він зможе повернутись додому. На жаль, так не склалось. Утім, ми точно знаємо: героїчна смерть Дмитра – це воля Божа. Батьки можуть гордитися своїм сином, адже виховали справжнього Героя. І завдяки безстрашному героїзму Дмитра Пащука, Ігоря Костенка, Михайла Гамкала й інших Захисників ми бачимо, як їхній подвиг змінює факультет, Університет й Україну», ‒ наголосив Володимир Біланюк. 

Надалі під час заходу усі присутні мали можливість взяти участь у вечорі спогадів про Дмитра Пащука, де поділилися теплими згадками про спільність буднів, проведених із Героєм. 

Особливо щемко, із трепетом про дитинство Дмитра розповіла мати Героя, Оксана Пащук. Пані Оксана зазначила, що Дмитро ще змалку був допитливою дитиною, любив читати енциклопедії та проводив багато часу з дідусем, який виплекав у ньому любов до книг. У старших класах Дмитро став частиною «Пласту». «Ще зі шкільної лави Дмитра завжди цікавила військова справа ‒ він переглядав багато документальних, історичних фільмів, вивчав історію, цікавився особливостями військової підготовки. Звичайно, були моменти, коли я прагнула відмовити сина пов’язати своє життя із цією сферою. Однак, його рішучість була переконливішою за мої прохання», ‒ пригадує Оксана Пащук. 

Попри все, Дмитро був надзвичайно активним, веселим й енергійним юнаком, намагався всюди встигати і жити на повну. Незважаючи на свою зайнятість, був активним учасником Революції Гідності на Майдані 2014 року. Мав багато друзів і багато мрій, одна з яких – завершити навчання у Львівському університеті. 

Спогадами про студента Дмитра Пащука поділились викладачі географічного факультету, які відзначили непересічність його особистості, допитливість, відкритість, щирість і бажання пізнавати щось нове та незвідане. Він, за словами викладачів, був «джерелом невичерпної енергії, яку випромінював для усіх». 

Одногрупники Дмитра Пащука та також із теплотою поділилися спогадами про спільні студентські будні та вірну дружбу, відзначивши, що Дмитро був тією людиною, яка знайде вихід із будь-якої ситуації з обмеженими для цього ресурсами. Попри активне студентське життя, Дмитро також мав значні успіхи у пластунській справі: був вчителем, другом і надійною опорою для своїх «юнаків», організатором й ідейним натхненником пластунських заходів, пластових таборів. 

Щирість, відкритість, любов до Батьківщини, надзвичайну життєву позицію і «надприродну властивість залишати по собі слід» відзначили також і побратими Дмитра Пащука, з якими він без вагань став на захист України. На переконання військових, про чин Дмитра варто щодня пам’ятати і докладати максимум зусиль, аби помножувати його і продовжувати добрі справи воїна. 

Окрім того, вшановуючи пам’ять Героя, усі присутні мали змогу переглянути документальний фільм про Дмитра Пащука «Прощання журавля», який нікого не залишив байдужим. 

Нагадаємо, що Дмитро Пащук був учасником Національної скаутської організації України «Пласт», співзасновником козацького куреня ч.109 імені Ярослава Горошка та старшопластунського куреня «Карпатські орли». Нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня посмертно, Бронзовим Хрестом за геройський чин, Залізним пластовим хрестом посмертно та Почесною відзнакою «За оборону Миколаєва» також посмертно. 

Додамо, що напередодні студенти і викладачі географічного факультету у річницю загибелі Дмитра Пащука відвідали рідне село Героя Хлівчани, що на Львівщині, де взяли участь у чині панахиди та поклали квіти до його могили.

Leopolis.news