logo
26/04
25/04
24/04
2 ...

Львівська лікарня переплатить за капітальний ремонт нейрохірургічного відділення

15-03-2024 13:57159

Львівська лікарня переплатить за капітальний ремонт нейрохірургічного відділення
Фото: пресслужба Львівської міської ради

Капітальний ремонт нейрохірургічного відділення Львівської лікарні швидкої медичної допомоги обійдеться щонайменше на мільйон гривень дорожче, ніж міг би. Відповідну угоду на 15,7 млн грн за результатами відкритих торгів уклали з ТОВ «Вельт Капітал». Це уже 20 підписаний договір між сторонами за останні два роки.

Про це пишуть NGL.media.

На оголошені замовником на початку січні відкриті торги очікуваною вартістю майже 17 млн грн прийшов лише один учасник. Вже згадана компанія «Вельт Капітал» відразу  встановила ціну на рівні 15,72 млн і в подальшому не знижувала своєї цінової пропозиції.

Техзавданням передбачено, що до кінця поточного року підрядник має провести заміну дверей та вікон нейрохірургічного відділення, оновити систему киснезабезпечення, пожежну сигналізацію, вентиляцію, опалення та водогін. Крім того, має бути встановлені системи відеоспостереження та освітлення.

Попри нижчу від очікуваної замовником вартості капремонту в кошторисі ТОВ «Вельт Капітал» помітні завищення вартості деяких матеріалів. Наприклад, вартість металопластикових дверей у кошторисі вказана на рівні 7500 грн за метр квадратний – хоча у мережі «Епіцентр» їх продають по 5,8-10,7 тис. грн, але за цілі двері, а не за метр квадратний. Виходячи з середньої роздрібної ціни, переплата лише за двері для лікарні складе понад 340 тис. грн.

Є і інші приклади завищення вартості. За перегородки для душу з гартованого восьмиміліметрового скла медики заплатять 9260 грн/м2 – при майже вчетверо дешевшій ринковій ціні у 2430 грн/м2. Це збільшить вартість ремонту майже на 270 тис. грн.

Загалом побіжний аналіз кошторису дозволив виявити завищення вартості на витратних матеріалах щонайменше на мільйон гривень.

Представник медзакладу, з яким журналіст NGL.media поспілкувався телефоном, запевнив, що відповідність кошторисних цін до ринкових контролюватиме спеціальна технічна служба лікарні. Крім того, схожий моніторинг цін проводять і працівники Львівської міськради. Якщо невідповідності будуть виявлені – до угоди внесуть зміни та зменшать загальну вартість договору.

Капремонт підрядник проводитиме не власною технікою, а орендованою. З минулого року ситуація не змінилась, «Вельт Капітал» продовжує користуватись технікою ТОВ «Сімбо Капітал».

Цікаво, що чимало техніки, згаданої у довідці «Вельт Кепітал» для участі у тендері, просто неможливо використати для ремонту нейрохірургічного відділення – дорожні котки, асфальтоукладачі, бульдозери, автогрейдери та інше.

Офіційною власницею ТОВ «Вельт Капітал» залишається львів’янка Тетяна Павленко. Починаючи з 2016 року, ця компанія уклала через Prozorro уже понад 500 угод на загальну суму 5,35 млрд грн.

P.S. Уже після публікації цієї новини представники комунального Першого медоб’єднання Львова, куди входить лікарня швидкої медичної допомоги, повідомили NGL.media, що капремонт нейрохірургічного відділення профінансує благодійниця, що побажала зберегти інкогніто, а про її намір повністю оплатити ремонт стало відомо уже після оголошення тендеру.

«Перше медоб’єднання Львова не витрачає жодної гривні власних коштів на ремонт відділення нейрохірургії у дитячій лікарні Святого Миколая на вул.Орлика,4. Попри те, що тендер на виконання капітального ремонту у цій лікарні було оголошено на початку січня і того ж місяця у встановленому законом порядку визначено переможця, оплата робіт здійснюється коштом благодійника. Домовлено про це було уже після торгів. Раніше цей благодійник придбав для дитячої лікарні сучасний апарат ШВЛ вартістю більш як 4 млн грн, – зазначено у письмовому коментарі речниці лікарні Христини Каспшишак, надісланому на адресу NGL.media. – Зазначаємо, що звернемо увагу на зауваження, які були озвучені щодо вартості цін на ремонтні роботи, і ще раз все ретельно перевіримо».

Leopolis.news