logo
18/04
17/04
16/04
15/04
14/04
13/04
12/04
2 ...

Мешканець Дрогобиччини потрапив до реанімації через лептоспіроз: стан важкий

29-10-2019 16:01345

Мешканець Дрогобиччини потрапив до реанімації через лептоспіроз: стан важкий
Фото: Ілюстративне

У реанімаційному відділенні Львівської обласної інфекційної лікарні перебуває 70-річний мешканець Дрогобиччини, у якого діагностували лептоспіроз. Чоловіка госпіталізували у важкому стані, з гострою нирковою і печінковою недостатністю. Це вже 26 випадок лептоспірозу на Львівщині у цьому році.

Про це повідомляє ZAXID.NET із посиланням на завідувачку відділу особливо небезпечних інфекцій Львівського обласного лабораторного центру МОЗ України Ірину Куліш.

«Чоловік захворів ще 15 жовтня. Спершу його госпіталізували до Трускавецької міської лікарні з попереднім діагнозом – передінфарктний стан. Його стан погіршувався. За кілька днів лікарі помітили у хворого жовтушність шкіри, він скаржився на біль у литкових м’язах, підвищену температуру тіла. Його скерували в інфекційне відділення Стебницької міської лікарні», – каже Ірина Куліш.

Лікарі-інфекціоністи запідозрили лептоспіроз і 24 жовтня госпіталізували чоловіка у Львівську обласну інфекційну лікарню в реанімаційне відділення. Діагноз – лептоспіроз – підтверджено лабораторно.

«Хворий поступив у важкому стані. У нього була жовтяниця, гостра ниркова і печінкова недостатність, геморагічний синдром (підвищена кровоточивість судин). Він п’ять днів провів у реанімації. Станом на 29 жовтня його стан ще важкий, але з позитивною динамікою», – повідомив анестезіолог-реаніматолог реанімаційного відділення Львівської обласної інфекційної лікарні Володимир Красильников.

Чоловік, за словами Ірини Куліш, живе один у селі Дрогобицького району. Напередодні захворювання прибирав у сараї, де бачив мишей. Не дотримувався правил особистої гігієни, тож заразився лептоспірозом.

«Цього року на Львівщині зафіксовано вже 26 випадків лептоспірозу, один з них – летальний. Торік таких випадків було 18. Основним джерелом інфекції є мишовидні гризуни, щурі, а не проведення відповідних заходів по боротьбі з ними й призводить до інфекування людей», – каже Ірина Куліш.

Нагадаємо, лептоспіроз – це гостре інфекційне захворювання людей і тварин, яке спричиняється збудником лептоспірою, і характеризується ураженням печінки, нирок, м'язів і супроводжується хвилеподібною гарячкою. З моменту зараження до початку хвороби проходить від 6 до 20 днів. Захворювання у більшості випадків починається гостро, підвищується температура тіла до 39-40 градусів Цельсія, хворі скаржаться на сильний головний біль, слабість, біль в м’язах, особливо литкових. Основними носіями збудника лептоспірозу у природних умовах є щурі, польові миші, землерийки.

Leopolis.news