logo
30/04
29/04
2 ...

Міноборони розпочало Стратегічний огляд оборонних закупівель Україна-НАТО – Кліменков

19-03-2024 19:50229

Міноборони розпочало Стратегічний огляд оборонних закупівель Україна-НАТО – Кліменков
Фото: Міноборони

Міністерство оборони України розпочало Стратегічний огляд оборонних закупівель Україна-НАТО.

Про це заявив під час онлайн-виступу на конференції, присвяченій цьому процесу, заступник міністра оборони України Дмитро Кліменков.

Мета Стратегічного огляду – допомогти Україні реформувати систему оборонних закупівель і привести її у відповідність з найкращими практиками та стандартами НАТО. Огляд, який підтримується Норвегією та проводиться за запитом Міністерства оборони України, здійснюється експертами з різних країн НАТО та України в тісній співпраці з агентством НАТО із закупівель. 

Рекомендації, які будуть напрацьовані під час Огляду, сприятимуть більшій підзвітності, прозорості та сумісності зі стандартами НАТО, а також допоможуть прокласти шлях до майбутнього членства України в Альянсі.

Під час конференції Дмитро Кліменков акцентував увагу на тому, що Міністерство оборони України розбудовує нову архітектуру закупівель за стандартами НАТО. «Це один із головних пріоритетів нової команди відомства за чолі з Рустемом Умєровим», – зазначив він.

Міноборони відходить від пострадянської системи, коли на відомстві були підв'язані відразу кілька функцій. «В новій системі за міністерством залишаємо лише функцію розробки політики. Безпосередньо закупівлі здійснюють дві агенції – «Державний оператор тилу» і «Агенція оборонних закупівель», – додав Дмитро Кліменков.

В конференції, яка відбулася в Люксембурзі, взяли участь також тимчасово виконуючий обов’язки директора Департаменту політики закупівель Міноборони України Гліб Канєвський (офлайн) та директор «Агенції оборонних закупівель» Марина Безрукова (онлайн). З боку НАТО були присутні, зокрема, генеральний директор Агентства НАТО з підтримки та закупівель Стейсі Каммінгс та помічник генерального секретаря НАТО з операцій Том Гофус.

«В пріоритеті – нульова толерантність до корупційних проявів та повне забезпечення військових всім необхідним, – зазначив Гліб Канєвський. – Задля ще більш ефективної роботи, Міноборони ініціювало запуск наглядових рад в агенціях. Наприклад, до їхньої компетенції належатиме формування антикорупційної політики».

«Агенція оборонних закупівель» вже розпочала відбір рекрутингової компанії, яка допоможе підібрати незалежних членів наглядової ради агенції. «Ми прагнемо залучити професійних менеджерів до наглядової ради, які допоможуть забезпечити високі корпоративні стандарти управління в оборонних закупівлях», – запевнила Марина Безрукова.

Конференція – початок першого етапу Огляду. Він передбачає створення робочих груп для розробки набору політичних рекомендацій, які мають бути схвалені на Вашингтонському саміті НАТО в липні.

Leopolis.news