logo
23/04
22/04
19/04
18/04
17/04
16/04
2 ...

У Підгорецькому замку презентували 3D модель Давнього Пліснеська (ФОТО)

29-10-2019 21:391056

У Підгорецькому замку презентували 3D модель Давнього Пліснеська (ФОТО)

У Підгорецькому замку працівники історико-культурного заповідника «Давній Пліснеськ» презентували проєкт комп’ютерної реконструкції 3D моделі Давнього Пліснеська зі створення в селі Підгірці Бродівського району скансену.

Розпочалися презентаційні заходи Давнього Пліснеська з екскурсії по території літописного городища, поміж його оборонних валів, що залишилися до сьогодні. Екскурсійну програму для учасників заходу провів археолог Андрій Филипчук. Зокрема він детально розповів про слов’янський період, коли Пліснеськ був величезним городищем протодержавного утворення карпатських хорватів, та про давньоруський період – літописний Пліснеськ, що було містом на межі Галичини та Волині та яке двічі згадано на сторінках руської хроніки – у 1188 та 1233 роках.

На пагорбі колишнього Високого городиська екскурсанти мали можливість побачити реконструкторів у шатах тих далеких часів. Закінчилася програма відвідинами Підгорецького монастиря ЧСВВ, здавна іменованого Пліснеським, учасники екскурсії послухали про його історію та відвідали головний храм чернечої обителі – історичну церкву Св. Онуфрія.

Потім у Підгорецькому замку відбулася власне мультимедійна 3D презентація Давнього Пліснеська у вигляді відео. Як зазначив у своєму виступі директор історико-культурного заповідника «Давній Пліснеськ» Володимир Шелеп, презентована на огляд громадськості 3D модель древнього городища має лягти в основу створення на його теренах скансену в найближчому майбутньому.

3D модель Давнього Пліснеська було створено за ініціативи кандидата історичних наук Віталія Ляски, в її реалізації взяли участь історики-науковці Володимир Шелеп, Андрій Филипчук, Роман Радович, архітектори Валерій Міщенко, Максим Ясінський, дизайнери Лілія Якубовська, Галина Отчич, фінансовий супровід забезпечила Ірина Майдан.

Проєкт було реалізовано за підтримки Українського культурного фонду.

Фото автора

Михайло ШИШКА, журналіст, спеціально для Leopolis.news