logo
27/04
26/04
2 ...

На Львівщині стартував посів ранніх культур

28-03-2024 19:50299

На Львівщині стартував посів ранніх культур
Фото: ЛОВА

Господарства усіх категорій станом на сьогодні посіяли понад 3,9 тис. га ранніх зернових ярих культур (8,8% до прогнозованої площі). Драйверами посіву є ярі пшениця і ячмінь, їх частка складає 84% до всієї посіяної площі. Окрім того, аграрії приступили до посіву вівса.

Про це повідомляє пресслужба ЛОВА. 

За оперативною інформацією департаменту прогнозована площа ранніх зернових і зернобобових культур у господарствах усіх категорій у сезоні 2024 складає 44,1 тис. га, в тому числі в комерційному секторі - 14,5 тис. га.  

Станом на 28 березня у комерційному секторі посів ранніх ярих культур розпочали у всіх районах області. Всього посіяли 2,4 тис. га (17% прогнозованої площі), зокрема: пшениці ярої - 1,7 тис.га, ячменю ярого - 0,6 тис.га, вівса - 0,1 тис.га. З посіяної площі 90% припадає на Львівський та Червоноградський райони, аграрії яких посіяли відповідно 1,2 та 1 тис.га. 

«Сезон посіву ранніх ярих зернових культур на Львівщині розпочався більше трьох тижнів тому і площі засівались фрагментно, де дозволяли ґрунтові умови. За темпами посіву навіть при несприятливих погодних умовах впродовж 2 тижнів ми випереджаємо минулорічні показники більш як на 50%, дотримуючись календарних термінів посіву», - прокоментувала директорка департаменту агропромислового розвитку Тетяна Гетьман.

Нагадаємо, що ранні ярі зернові ‒ холодостійкі культури, і слід враховувати терміни їх посіву і проростання насіння. 

За спостереженнями Західного міжрегіонального наукового центру Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН сівбу ранніх зернових сільськогосподарських культур проводять при температурі ґрунту на глибині загортання насіння не менше 2°С, хоча в таких умовах проростання буде повільним.

За температури ґрунту на глибині загортання насіння 5°С перші сходження з'являються через 20 діб, 8°С - через 13 діб; 10°С - через  9 діб; 15°С - через 7 діб. Оптимальною є температура 15‒17 °С.  Окрім того, на активне проростання насіння відбувається за наявності достатньої вологи у ґрунті. Тому аграріям рекомендовано провести посів ярини в найкоротші строки сівби, оскільки запізнення строків сівби на 1 день призводить до недобору 0,5-1,0 ц/га зерна, а при посушливій весні ці показники зростають в 2-3 рази.

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news