logo
30/04
2 ...

Краєзнавчу поїздку «Стежками о. Василя Гриника» провели учні Хоросницької школи

02-04-2024 10:00555

Краєзнавчу поїздку «Стежками о. Василя Гриника» провели учні Хоросницької школи
Фото: з відкритих джерел

Вихованці гуртка «Юні туристи-краєзнавці» Мостиського БДЮТ, який діє при Хоросницькій школі (Мостиська ТГ), нещодавно здійснили краєзнавчу поїздку по рідному краю на велосипедах. Організував таку акцію педагог і керівник гуртка Зеновій Мазуркевич.

Поїздка почалася від Хоросницької школи.  Директор освітнього закладу Світлана Комарницька розповіла дітям про важливість вивчення таких сторінок нашої історії.

Маршрут велосипедної поїздки юних краєзнавців проліг до церкви Покрови Пресвятої Богородиці, в якій о. Василь відправляв Служби Божі в часи заборони УГКЦ. На будівлі храму нещодавно встановлено меморіальну таблицю, присвячену  духовній діяльності о. Василя Гриника. На цвинтарі на могилі священника діти помолились за упокій його душі.

Про життєвий шлях о. Василя розповів своїм вихованцям керівник гуртка  Зеновій Мазуркевич.

Священник о. Василь Гриник (1908-1975) прожив страдницьке життя, є мучеником віри за Церкву. З 1946 до 1954 року перебував на засланні в Сибіру через свої переконання, бо не перейшов до московської церкви. З середини 50-их проводив підпільні Богослужіння УГКЦ в Хоросниці і Заріччі, переслідувався каральними радянськими органами. Помер у 1975 році, похоронений на кладовищі в с. Хоросниця.

Далі діти ознайомилися з краєзнавчими місцями  рідного села, а до сусіднього села Оселя їхали, зупиняючись на відпочинок. Далі група побувала біля хутора Дубрівки, де є родинна хата  о. Василя Гриника.

Такі пізнавальні краєзнавчі поїздки мають  велике значення для  патріотичного виховання учнівської молоді, будуть організовуватися і проводитися й надалі.

Галина СОРОКА, для Leopolis.news