logo
04/05
03/05
02/05
01/05
30/04
2 ...

Українські безпілотники атакували НПЗ і підприємство в Татарстані, де збирали «Шахеди» (ФОТО, ВІДЕО)

02-04-2024 13:02365

Українські безпілотники атакували НПЗ і підприємство в Татарстані, де збирали «Шахеди» (ФОТО, ВІДЕО)
Фото: З TELEGRAM THE MOSKOW TIME

Влада суб'єкта рф республіки Татарстан заявила про атаку дронів на підприємства в Єлабузі та Нижньокамську, внаслідок чого стався вибух і є постраждалі. Раніше повідомляли, що в Єлабузі збирають «Шахеди». 

«Українська правда» з посиланням на джерела у розвідці повідомляє, що за атакою стоїть ГУР, яке застовувало великі літакоподібні дрони. 

Зокрема, сьогодні вранці влада Татарстану та російські ЗМІ повідомили про атаку безпілотників на підприємства Татарстану в Єлабузі.

«Сьогодні вранці на підприємства Татарстану в Єлабузі та Нижньокамську було здійснено атаку безпілотних літальних апаратів. Серйозних руйнувань немає, технологічний процес підприємств не порушений. У Єлабузі, на жаль, є постраждалі внаслідок руйнування приміщення. Їм надається вся необхідна допомога», – йдеться у повідомленні влади Татарстану

Повідомляється, що всі служби перебувають у підвищеній готовності. 

У російських Telegram-каналах з'явилося відео одного з ударів.

На відео видно, як дрон врізається в будівлю, внаслідок чого стається великий вибух, люди на передньому плані від переляку падають на землю. 

За даними телеграм-каналу Baza, йдеться про шістьох постраждалих. 

Зазначають, що в Єлабузі пошкоджень зазнав комплекс хостелів, який побудували для працівників особливої економічної зони (ОЕЗ) і студентів місцевого коледжу «Алабуга Політех» у 2022 році. 

Також росЗМІ повідомляють, що безпілотник атакував нафтопереробний комплекс у Нижньокамську в Татарстані.

Атака була по заводу «Танеко», виникла пожежа. Повідомляється, що її нібито швидко ліквідували. Baza пише, що постраждали 3 людини.

За даними джерела УП, за атакою на Єлабугу стоїть Головне управління розвідки Міноборони.

А за атакою на НПЗ, за даними джерела «Української правди» в силових структурах, стоять спільно СБУ і ГУР.

Варто наголосити, що влітку 2023 року повідомлялося, що кілька сотень студентів коледжу «Алабуга Політех» (Татарстан) залучили до збирання іранських дронів Shahed.

У червні 2023 року Білий дім опубліковав супутниковий знімок, який є доказом будівництва в російській Республіці Татарстан заводу з виробництва іранських дронів-камікадзе, якими Росія знищує цивільну інфраструктуру в Україні.

За даними американської розвідки, завод із виробництва дронів будували у так званій спеціальній економічній зоні «Алабуга» за сотні кілометрів на схід від Москви. Підготовчі роботи з будівництва потрапили на супутникове фото, зроблене у квітні 2023 року. 

Розташування доріг і будівель на супутниковому знімку дуже схоже на територію «Алабуга Політех», яку атакували дрони 2 квітня. 

Єлабуга розташована за 1500 км від кордону України. Нещодавно міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявив, що в України є дрони, які здатні пролетіти понад тисячу кілометрів.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news