logo
28/03
27/03
26/03
25/03
24/03
23/03
22/03
2 ...

У Львові презентували 3D модель Звенигорода (ВІДЕО)

30-10-2019 21:10772

У Львові презентували 3D модель Звенигорода (ВІДЕО)
Фото: принтскрин відео

Відтворити вигляд міста Звенигорода в XI-XIІI столітті вдалося завдяки співпраці археологів, архітекторів та візуалізаторів.

Про це повідомляють автори проекту.

«За кілька місяців роботи фахівці створили тривимірну модель не лише княжого дитинця – найбільш укріпленої частини міста, де розташовувався палац, але й боярських кварталів, де жила знать, та частини пригородів. «Ми відтворили забудову на площі близько 25 га. Йдеться про територію, яка найбільше досліджена, і щодо забудови якої ми маємо доволі чіткі уявлення. Загалом же площа княжого Звенигорода з пригородами, за припущеннями археологів, могла сягати 140 га», – розповів доцент кафедри реставрації НУ «Львівська Політехніка» Василь Петрик.

Вигляд міста вдалось відтворити опираючись на інформацію, яку отримали під час масштабних археологічних розкопок, що проводили у Звенигороді у 1950-1990-х роках.

Презентована 3D модель стала основою створення відеоекскурсії давнім Звенигородом. Вона розпочинається з часів ще до заснування міста і проводить глядача крізь XI ст –період заснування Звенигорода, ХІІ-ХІІІ ст. –період його найбільшого розквіту, і до 1241 року –загибелі міста під навалою монголо-татар. У ній можна побачити не лише вигляд княжої столиці з висоти пташиного польоту, але й «побувати» на давніх вуличках, у давньоруській церкві і навіть княжому палаці.

3D модель давнього Звенигорода створили в рамках проекту «Древній Звенигород: брендинг і промоція княжої столиці», який фінансово підтримав Український культурний фонд. У майбутньому вона буде основою для створення віртуальної екскурсії історичним містом у новому історико-культурному парку «Древній Звенигород», що облаштовують на місці пам’ятки археології.

Нагадаємо, 2018 року у селі Звенигород стартував проект облаштування першого в Україні історико-культурного парку на території пам’ятки археології національного значення. Проект переміг у конкурсі ініціатив регіонального розвитку, і на його реалізацію виділені кошти у рамках секторальної бюджетної підтримки ЄС. Офіційне відкриття парку заплановано на 2020 рік.

Leopolis.news