logo
03/05
02/05
2 ...

Військовий рекрутинг: якими вакансіями українці цікавляться найбільше

03-04-2024 16:33310

Військовий рекрутинг: якими вакансіями українці цікавляться найбільше
Фото: УНІАН

В Україні відкрили вже декілька рекрутингових центрів, які займаються пошуком людей для служби у Збройних силах України. Популярність посад у війську дуже відрізняється одна від одної.

«У нас на штабні посади конкурс, здається, 70 людей. Черга стоїть. На другому місці — IT, на третьому — БпЛА, на четвертому — прес-служба. На десятому — піхота», - розповів «Громадському» керівник рекрутингової агенції Lobby X Владислав Грезєв, пише УНІАН.

На його думку, головна проблема мобілізації - це брак людей. Грезєв вважає, що потрібно цілеспрямовано відпрацьовувати всі блокери, які стримують людей від долучення до війська, а їх багато. Нещодавно було проведено велике опитування щодо ставлення людей до мобілізації.

«На першому місці серед причин, які зупиняють потенційних рекрутів — це командири. Вони хочуть бути впевнені в тому, що буде дієвий механізм санкцій щодо неадекватного командування. На другому місці — погана організація навчання новобранців. А на третьому — відсутність відпочинку і ротацій. Це все те, що стримує людей, які гіпотетично готові долучитись до армії. А це вже категорія, з якою треба працювати. Ми екстраполювали ці дані на кількість чоловіків призовного віку — і я скажу, що це достатня кількість для того, щоб забезпечити потреби Збройних сил не на один рік», - наголошує керівник рекрутингової агенції.

Як відомо наразі в Україні паралельно працюють два варіанти набору у військо - мобілізація та рекрутинг. При чому перший варіант переважає над другим. За його словами, в ідеальному світі хотілось би, щоб у ЗСУ йшли лише добровольці, оскільки пріоритетом номер один завжди буде мотивована людина.

«Якби добровільний підхід міг би закривати кількісні показники потреб в активній фазі війни — то звісно, тільки він би й процвітав. Але наразі, на жаль, потребу повністю закрити в такий спосіб не можна. Тому обидва підходи мають працювати. Ми стараємося працювати так, щоб розширити нашу географію, щоби всі громадяни знали про переваги й обирали саме цей спосіб. Тоді це реально більш свідомий крок. Але загалом усю систему рекрутингу та мобілізації треба переглядати. Вона має бути цілісна й комплексна, а не уривками: десь там закон, десь там якісь наші методи, десь там ще якісь плани. Це все має бути синхронізовано і централізовано», - додав Грезєв.

Він зазначив, що зараз держава веде роботу над створенням агенції рекрутингу, яка має більше централізувати та напрацьовувати політику з одного джерела. 

Рекрутинг до війська в Україні – етапи становлення

В Україні рекрутинг до ЗСУ почав працювати у 2023 році. Спочатку це відбувалось через компанію Lobby X, яка шукала для української армії потрібних спеціалістів.

Згодом за це взялось Міністерство оборони. З моменту запуску проекту з рекрутингу добровольців до лав Збройних сил України у листопаді 2023 року на розміщені на сайті Work.ua вакансії станом на лютий відгукнулося понад 50 тисяч людей.

12 лютого у Львові відкрили перший в Україні рекрутинговий центр для ЗСУ, а 19 березня другий такий центр з’явився у Запоріжжі. 20 березня у Дніпрі розпочав роботу третій в Україні і один з найбільших у державі Центрів рекрутингу.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news