logo
30/04
2 ...

У Львові відбулась лекція «Війна і жінка. Способи виживання жінок-селянок Галичини в роки Першої світової війни та повоєнний період»

03-04-2024 16:47231

У Львові відбулась лекція «Війна і жінка. Способи виживання жінок-селянок Галичини в роки Першої світової війни та повоєнний період»
Фото: Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С. З. Гжицього

У Львівському національному університеті ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С. З. Гжицького відбулася відкрита лекція «Війна і жінка. Способи виживання жінок-селянок Галичини в роки Першої світової війни та повоєнний період».

Про це повідомляє пресслужба вишу.

2 квітня 2024 року у нашому Університеті була організована та проведена відкрита лекція «Війна і жінка. Способи виживання жінок-селянок Галичини в роки Першої світової війни та повоєнний період». Лектор Надія Войтович, кандидат історичних наук, доцент, виконувач обов’язків завідувача кафедри історії України та економічної теорії акцентувала на тому досвіді, який проживали українки-селянки Галичини понад сто років тому. Бо той досвід є дуже важливим для розуміння контексту часу, в якому ми живемо сьогодні, – часу військової агресії росії.

Велика війна була випробуванням не лише для чоловіків. Життя в умовах ведення боїв, почергової окупації – все це стало дуже великим фізичним та емоційним випробуванням і для жінок, які переживали новий вимушений досвід. Лекторка, супроводжуючи свою розповідь архівними матеріалами, розповіла про ключові зміни, яких зазнали сільські жінки Галичини у повсякденному й родинному житті під впливом воєнних подій; про те, у яких нестерпних умовах жінка змушена була працювати (буквально під обстрілами), виживати економічно, при цьому потерпаючи від насилля зі сторони окупантів та жорсткого контролю консервативної сільської громади.

Проте, попри всі випробування, війна відкрила можливості для емансипації сільської жінки та поступового долання традиційних патріархальних перепон.

 

Лекцію проведено за підтримки виконувача обов’язків ректора Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького, професора Івана Парубчака й декана факультету економіки та менеджменту, доцента Олега Гримака. 

Leopolis.news