logo
30/04
2 ...

У ЛНУ ім. І. Франка відкрили Лабораторію музично-медієвістичних досліджень

04-04-2024 16:27327

У ЛНУ ім. І. Франка відкрили Лабораторію музично-медієвістичних досліджень
Фото: пресцентр ЛНУ ім. І. Франка

3 квітня 2024 року у приміщенні навчального корпусу Львівського національного університету імені Івана Франка на вулиці Олександра Фредра відбулося відкриття Лабораторії музично-медієвістичних досліджень, створеної з ініціативи кафедри музикознавства і хорового мистецтва факультету культури і мистецтв.

Захід відбувся за участі представників адміністрації Університету, викладачів та студентів факультету, а також усіх зацікавлених у дослідженнях української музичної культури Середньовіччя, повідомляє пресцентр університету.

Лабораторія, яку презентували у Львівському університеті, є науково-дослідною і навчально-методичною інституцією, діяльність якої спрямована на поглиблення наукових досліджень в царині медієвістики з подальшою інтеграцією у міжнародний науковий дискурс. В її науковому фонді ‒ тематичні медієвістичні бібліотеки музикознавців Юрія Ясіновського і Юрія Медведика, а також архіви дириґента, музикознавця і вокаліста Мирослава Антоновича та композитора, музикознавця і диригента Ігоря Соневицького.

Функціонування Лабораторії сприятиме формуванню тематичних матеріалів для підготовки фахових музикознавців і дириґентів, а також навчальних курсів в межах гуманітарного циклу у Львівському університеті.

Під час відкриття Лабораторії також відбулася презентація монографій Юрія Медведика «Духовна пісня в Україні: витоки, розвиток, жанри» та Наталії Сиротинської «Інтелектуальний контекст середньовічної‌ монодії», опублікованих у 2023 році.

Із відкриттям у Львівському університеті Лабораторії музично-медієвістичних досліджень усіх присутніх привітав завідувач кафедри музикознавства та хорового мистецтва факультету культури і мистецтв Тарас Дубровний. Тарас Миколайович насамперед зазначив, що ідея створення такого наукового осередку виникла через потребу збереження архівів та бібліотек видатних українських музикознавців задля їхнього подальшого дослідження і популяризації. «З початком війни гостро постало питання збереження наявних в Україні фондів видатних діячів культури, зокрема музикознавців. А відтак, у співпраці з колегами, зокрема, медієвісткою Наталією Сиротинською, ми розпочали дискусії щодо цього питання. Звідси і виникла ідея створення такої Лабораторії, а керівництво Університету посприяло нам у цьому. Тепер наше завдання як науковців-музикознавців полягає у збереженні, дослідженні в помноженні наших надбань.

Важливою метою функціонування Лабораторії є заохочення науковців до досліджень, а також активне залучення студентів до здійснення власних наукових пошуків. В цьому відношенні є багато можливостей, оскільки джерельні фонди Лабораторії є одними із найбільших у регіоні, а сама Лабораторія першою в Україні, відповідно до музично-медієвістичного профілю», ‒ зазначив Тарас Миколайович.

Надалі до усіх присутніх звернулася докторка мистецтвознавства, професорка кафедри музикознавства та хорового мистецтва, завідувачка Лабораторії Наталія Сиротинська. Наталія Ігорівна насамперед подякувала усім присутнім за допомогу у створенні наукового осередку і наголосила на його унікальності та надзвичайній  цінності завдяки джерельній базі, що є важливим підґрунтям для подальшого розвитку науки у цьому напрямку. Наталія Сиротинська також наголосила на важливому внеску у створенні Лабораторії відомого музикознавця-медієвіста, дійсного члена Наукового товариства ім. Шевченка, доктора мистецтвознавства, професора Юрія Ясіновського і відомого перекладача, письменника й дослідника античності Андрія Содомори. «Тепер наше головне завдання – опрацювати і поширити ці матеріали як в Україні, так і за кордоном, а також навчати студентів історії музики середньовічної доби. Це та частка національної історичної пам’яті, яка повинна бути відомою як у науковому середовищі України, так і у світі, адже українське музичне Середньовіччя – це наша візитівка. Потрібно усім докласти максимум зусиль для повернення в  науковий та суспільних дискурс історію давньої української музики, яка є надзвичайно багатою і цікавою», ‒ висловила переконання Наталія Сиротинська.

Також під час відкриття Лабораторії у Львівському університеті із вітальним словом до присутніх звернувся музикознавець-медієвіст професор Юрій Ясіновський. Він відзначив етапи створення Лабораторії, які передбачали кропітку працю із перевезенням і розміщенням фондів та підкреслив, що завдяки зусиллям Наталії Сиротинської та інших колег вдалося успішно організувати цю роботу. «Відтепер ви берете на себе грандіозне завдання – досліджувати джерельну базу Лабораторії періоду Середньовіччя та опрацьовувати архіви наших відомих попередників. Тому бажаю усім дослідникам, які тут працюватимуть, успішної праці над студіюванням культурних традицій минувшини, а Лабораторії стати потужним науковим осередком», ‒ зазначив Юрій Павлович. Також музикознавець відзначив вагомий внесок у культурну спадщину України твори відомого українського композитора, піаніста і музикознавця Олександра Козаренка, який відійшов у Вічність минулого року.

Надалі усіх присутніх із відкриттям Лабораторії привітав письменник, перекладач, професор кафедри класичної філології Львівського університету Андрій Содомора. Андрій Олександрович поділився філософськими міркуваннями з приводу взаємозв’язку музики та Середньовіччя, і також висловив переконання, що Лабораторія буде важливим середовищем душевного спокою і гармонії. «Як стверджував Горацій, людині необхідний невеликий простір, який обжитий, теплий і насичений духовними речами і предметами. Музика у цьому порядку займає найвищу сходинку – вона єднає земне із тим найвищим, символічним образом якого є пташка і її окрилений та мелодійний спів. Тож бажаю усім, щоб усупереч усім негараздам та проблемам теперішнього часу, ми мали змогу дихати вільно, щодня виконувати свою важливу працю, метою якої буде віра у світлий обрій. Нехай музика підтримує нас усіх у цих прагненнях!», ‒ зазначив Андрій Содомора.

Також під час відкриття Наталія Сиротинська відзначила важливість наявності у фонді Лабораторії бібліотеки відомого українського музикознавця, мистецтвознавця, професора Юрія Медведика, яку передала Львівському університету дружина Юрія Євгеновича Галина Медведик.

Із відкриттям Лабораторії до усіх присутніх звернувся проректор із наукової роботи Роман Гладишевський. Роман Євгенович насамперед заакцентував на унікальності такого осередку, де науковці і студенти матимуть доступ до рідкісної збірки першоджерел, зможуть розвивати та популяризувати отримані знання. «Наше завдання – зробити її доступною для наукових досліджень, що є надзвичайно важливим. В умовах війни, яка триває також і задля збереження історичної пам’яті, немає сумніву, що музикознавці-медієвісти у цій Лабораторії активно сприятимуть відновленню історичної справедливості», ‒ наголосив проректор.

Роман Євгенович також відзначив, що монографії Юрія Медведика «Духовна пісня в Україні: витоки, розвиток, жанри» та Наталії Сиротинської «Інтелектуальний контекст середньовічної монодії» є гордістю і важливим надбанням для Львівського університету. Ці праці спонукатимуть до майбутніх наукових досліджень у цій сфері.

Окрім того, під час заходу український композитор, голова правління Львівської організації Національної Спілки композиторів України Віктор Камінський від імені керівництва Національної спілки привітав усіх присутніх із відкриттям Лабораторії музично-медієвістичних досліджень та вручив членський квиток Наталії Сиротинській.

Leopolis.news