logo
01/05
30/04
2 ...

Завкафедри ЛНМУ презентувала попередні результати досліджень стану здоров’я школярів на Львівщині

05-04-2024 09:20219

Завкафедри ЛНМУ презентувала попередні результати досліджень стану здоров’я школярів на Львівщині
Фото: відділ комунікації і промоції ЛНМУ ім. Данила Галицького

3 квітня у Львівській ОВА відбувся брифінг, на якому презентували попередні результати дослідження у межах проєкту «Здоров’я зубів і постава школярів». 

Про це повідомляє відділ комунікації та промоції Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького.

Йдеться про спільний проєкт департаменту освіти і науки ЛОВА, департаменту охорони здоров’я ЛОВА, Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького та Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України. Відповідно до проєкту на Львівщині визначили перелік шкільних закладів, які візьмуть у ньому участь. 

Під час брифінгу директор департаменту освіти і науки Львівської ОВА Олег Паска розповів про загрози здоров’ю школярам внаслідок несприятливих факторів, щоб привернути увагу батьків, а також і вчителів до виявлених проблем. Зокрема небезпечною для здоров’я школяра є надмірна вага наплічника, яка веде до порушення постави та патологій шийного відділу хребта, надмірне споживання солодощів та невміння користуватися зубною щіткою, що веде до низки стоматологічних захворювань тощо. Він зазначив, що батьки мають усвідомити свою відповідальність за здоров’я дітей. Такі дослідження дозволяють унаочнити проблеми та виявити їх масштабність і завдяки ним можна пояснити, звідки вони беруться і які заходи слід вжити, щоб їм запобігти.     

За словами очільниці ДУ «Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Наталії Іванченко, у цьому проєкті загалом взяло участь 10 освітніх закладів нашої області. Зокрема, у межах дослідження, школярів оглядала команда медиків: стоматологи, отоларингологи (ЛОР-лікарі), ортопеди, лікарі загальної гігієни (лікарі-епідеміологи).

Так фахівці оглянули 501 дитину щодо стану ротової порожнини – у 79% з них виявлені ті чи інші відхилення від норми. Лікарі-ортопеди провели огляд 533 учнів, у 11% з них певні порушення. А також отоларинголог оглянув 355 школярів – у 59% різні патології. 

Завідувачка кафедри ортодонтії ЛНМУ імені Данила Галицького, професор Наталія Чухрай зазначила, що такі проєкти надзвичайно актуальні для формування банку даних про стоматологічні захворюваності, а також можливості проведення порівняльного аналізу щодо аналогічних показників інших країн. Вона наголосила, що на основі досліджень слід напрацьовувати загальнодержавні профілактичні заходи для збереження стоматологічного здоров’я українських дітей, щоб формувати відповідні державні програми і зменшити рівень стоматологічних захворювань серед дітей. 

На завершення, Олег Паска наголосив, що проєкт «Здоров’я зубів і постава школярів» триватиме і далі. За його результатами буде напрацьована відповідна програма. Також він повідомив, що незабаром відбудеться нарада з керівниками відділів освіти та директорами шкіл, під час якої медики розкажуть про результати дослідження і нададуть відповідні рекомендації, які паралельно будуть скеровані до усіх шкіл.

Переглянути запис можна за покликанням: http://surl.li/sfqag

Leopolis.news