logo
30/04
2 ...

Факультет культури і мистецтв Франкового вишу відзначив 20-літній ювілей

10-04-2024 13:41723

Факультет культури і мистецтв Франкового вишу відзначив 20-літній ювілей
Фото: пресцентр ЛНУ ім. І. Франка

9 квітня 2024 року в актовій залі Львівського національного університету імені Івана Франка відбулася урочиста академія з нагоди 20-ліття факультету культури і мистецтв.

Захід відбувся за участі адміністрації університету, представників місцевої влади, деканів, викладачів та студентів, інформує пресцентр університету. 

Під час урочистої академії молоді актори, музиканти та хореографи, до яких з нагоди свята доєднались і випускники факультету, представили усім присутнім насичену концертну програму, зачаровуючи своїми талантами та вміннями професійно творити мистецтво. 

З нагоди відкриття урочистої академії до усіх присутніх звернулась в.о. декана факультету Мирослава Циганик. Мирослава Іванівна насамперед відзначила вагому роль засновників та деканів факультету різних років у заснуванні та розвитку факультету культури і мистецтв у Львівському університеті й наголосила, що за 20 років діяльності, частина з яких припала на функціонування в умовах війни, перед колективом постали нові виклики і завдання, які сьогодні потрібно вирішувати спільними зусиллями, із розумінням важливості розвитку мистецтва у складний час.

«У таких умовах інколи важко віднайти золоту середину, адже змінились цінності й розставились інші акценти, однак, незмінним залишається факультет в бажанні творити й плекати віру у прекрасне, пробуджувати емоції й возвеличувати наших Героїв у такий історичний час», ‒ наголосила Мирослава Циганик. 

Надалі із вітальним словом до присутніх звернувся ректор університету, член-кореспондент НАН України, професор Володимир Мельник. Володимир Петрович насамперед відзначив знаковість події та вагому роль Львівського університету як наукової установи, яка «безперервно динамічно розвивається, виховуючи покоління свідомих і самостійних людей, які здатні вирішувати державницькі питання». У своєму виступі ректор також відзначив, що творення факультету культури і мистецтв відбувалося за ініціативи тодішнього керівництва Університету, а також українських сил Львова, області й цілого регіону. 

«Сьогодні найголовнішим завданням факультету культури і мистецтв є зміцнення і збереження української національної ідентичності засобами мистецтва, художнього слова, поставою професора і викладача Львівського університету. За відносно невеликий період свого існування факультет відбувся як наукова і педагогічна інституція та просвітницька організація, адже він виконує високомистецькі завдання. Натомість творчий запал, який характерний для Університету вцілому, є також визначальним для факультету культури і мистецтв, він надихає та мотивує до нових звершень», ‒ зазначив у вітальному слові ректор. 

З нагоди ювілею факультету Володимир Мельник вручив подяки представникам колективу за внесок у розвиток Львівського національного університету імені Івана Франка. Разом з тим, Володимир Петрович вручив диплом доктора філософії асистентці кафедри режисури та хореографії Львівського університету Олені Літовченко, яка нещодавно захистила першу в Україні  дисертацію зі спеціальності «024 Хореографія». 

Під час урочистої академії до присутніх звернулась і заступниця директора Департаменту освіти і науки Львівської ОВА, начальниця управління освіти та інновацій Олена Урдей, яка від імені очільника Львівської обласної військової адміністрації Максима Козицького привітала з ювілеєм колектив факультету культури і мистецтв Львівського університету, наголосивши на вагомій ролі факультету у структурі університету. 

«Сьогодні, коли у час війни гостро постало питання збереження нашої незалежності, ідентичності і мови, факультет культури і мистецтв Львівського університету є важливою складовою не лише університетської спільноти, але й українського суспільства загалом. Завдяки Вашій невтомній праці триває безперервний розвиток творчих здібностей студентів, формування їхньої культурної свідомості, зібрання і збереження культурної спадщини для наступних поколінь. Тож нехай реалізовуються усі Ваші задуми та плани, нові досягнення і здобутки в царині мистецтва», ‒ зазначила Олена Урдей і від імені начальника Львівської ОВА Максима Козицького вручила подяки працівникам факультету за вагомі здобутки у професійній діяльності та з нагоди 20-ліття з часу заснування факультету культури і мистецтв. 

Слова вітання спільноті факультету культури і мистецтв адресувала заступниця міського голови Львова з гуманітарних питань Ірина Кулинич, яка подякувала колективу за важливу працю і вагомі досягнення в царині мистецтва. «Сьогодні факультет є найвпливовішим осередком розвитку й примноження освіти і культури нашого регіону, який творить нові сенси в українському мистецтві, відроджує і розвиває українські традиції й гідно несе мистецьку місію, плекаючи любов в людях до української культури», ‒ зауважила Ірина Вікторівна й від громади міста Львова вручила подяки представникам колективу. 

До вітальних слів з нагоди 20-літньою ювілею факультету також долучився депутат Львівської обласної ради Юрій Раделицький, який відзначив символічність того, що, попри відносно невеликий період існування факультету культури і мистецтв у Львівському університеті, його колективу, засновникам, деканам і керівництву вдалося здійснити значні досягнення та організувати впливовий мистецький осередок як для Університету, так і для творення української культури. «Сьогодні ми всі розуміємо важливість функціонування цього факультету, збереження культури і його роль для існування нашої держави. Завдяки спільним зусиллям нам вдалося відстояти українську культуру, мову і країну загалом», ‒ висловив переконання Юрій Раделицький й вручив грамоти представникам колективу від імені керівництва Львівської обласної ради. 

Надалі від імені голови Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України та від імені голови Первинної профспілкової організації працівників Львівського університету колектив факультету культури і мистецтв із ювілейною датою привітала голова профспілкової організації працівників факультету Роксана Білоусова, яка вручила пам’ятні грамоти працівникам – багаторічним членам профспілки. Окрім того, до привітань долучився директор Національного драматичного театру імені Марії Заньковецької  Максим Голенко, висловивши надію на подальшу плідну співпрацю факультету із професійним середовищем театру. Від імені деканів факультетів Львівського університету колектив факультету культури і мистецтв привітав декан факультету міжнародних відносин, професор Маркіян Мальський, передавши пам’ятний подарунок від колег Мирославі Циганик. 

Опісля вітальних слів талановиті студенти різних спеціальностей факультету  культури і мистецтв, до яких долучились випускники, подарували концертну програму, у якій якнайкраще представили свої професійні мистецькі навички та вміння зачаровувати співом, заворожувати словом та підіймати дух, занурюючи глядачів у містичний світ танцю. 

Під час концерту присутні слухали неперевершене виконання українських пісень як у сольному виконанні, так і в супроводі хору студентів кафедри музикознавства та хорового мистецтва,  а також музичного мистецтва. Талановиті студенти і випускники факультету дарували проникливі музичні композиції під акомпанемент бандури, виконували ліричні пісні у супроводі фортепіано та демонстрували вправну гру на музичних інструментах. 

Студенти кафедри театрознавства та акторської майстерності презентували сучасні хореографічні композиції та акторські дійства, ідеєю яких було донести до глядачів розуміння масштабності війни та, водночас, важкість буття українства. Такі мистецькі дійства символічно супроводжувались філософськими міркуваннями через проникливу поезію про життя і смерть, Боже і людське, війну і справедливий мир. 

Під час концерту у запальний вир танцю усіх глядачів запросили студенти кафедри режисури та хореографії, які під супровід оркестру «перенесли» аудиторію у високогір’я Карпат, де звучить трембіта, грають цимбали та безперервно шумить стрімкий Черемош. 

Демонструючи професіоналізм і майстерність, академічну спільноту Університету зачарували студенти кафедри театрознавства та акторської майстерності, динамічно виконавши фрагмент балету «Дон Кіхот». Натомість, родзинкою заходу став виступ одного із найвідоміших українських музичних гуртів – гурту «Yagody», який виступає у стилі етно-драми, а представники колективу є випускниками саме факультету культури і мистецтв Львівського університету. Музиканти подарували декілька драйвових музичних композицій, які нікого в залі не залишили байдужим. 

Завершуючи урочисту академію, в.о. декана факультету культури і мистецтв Мирослава Циганик подякувала усім організаторам дійства та студентам факультету, які його творили, а також прийняла символічний подарунок – авторську версію портрета Тараса Шевченка, виконану у техніці artline від відомого українського художника Володимира Слєпченка. 

Додамо також, що в межах відзначення 20-ліття з часу заснування факультету культури і мистецтв у Львівському університеті відбулася низка заходів, приурочених ювілею, зокрема, Міжнародна конференція «Ab initio: культурно-мистецькі виміри початку третього тисячоліття». 

Leopolis.news