logo
30/04
29/04
28/04
27/04
26/04
24/04
2 ...

12-річна Яна Степаненко пробігла 5-кілометрову дистанцію на найпрестижнішому світовому марафоні

15-04-2024 15:20146

12-річна Яна Степаненко пробігла 5-кілометрову дистанцію на найпрестижнішому світовому марафоні
Фото: пресслужба Львівської міської ради

Цими вихідними один із найпрестижніших у світі марафонів у Бостоні зустрічав амбасадорку львівського центру реабілітації НЕЗЛАМНІ/UNBROKEN Яну Степаненко. Вона пробігла на протезах 5-кілометрову дистанцію, аби здійснити мрію захисника та продемонструвати усьому світу незламність українського народу.

Про це повідомляє пресслужба Львівської міської ради.

Зокрема, метою Яни було зібрати кошти на спортивний протез для важкопораненого захисника, пацієнта центру НЕЗЛАМНІ/ UNBROKEN Олександра Рясного, який втратив ногу на війні. Дівчинка воліє, аби він, як і вона, теж мав можливість бігати.

Олександру – 30 років, він із Запорізької області. Ще у 18 років пішов на військову службу за контрактом, а згодом поповнив лави Національної гвардії. Пройшов всі етапи цієї війни: АТО, ООС і, зрештою, повномасштабне вторгнення. Важкого поранення зазнав торік у вересні: уламок снаряду пошматував йому стегно. Наразі він уже на етапі активної реабілітації та протезування.

Впродовж двох місяців Яна посилено готувалася до участі у марафоні. Тренувалась чотири рази на тиждень з фізичним терапевтом центру UNBROKEN та професійними тренерами. Вперше в житті дівчинка долала таку дистанцію. До США вона поїхала на запрошення фундації One World Strong.

«Яна використовує рух для зцілення. І наша фундація так само допомагає робити подібні речі тим, хто пережив важкі поранення та психологічні травми. Ви можете прийти на марафон, зосередитися і рухатися вперед. Ми раді зробити цей крок вперед з UNBROKEN і, сподіваюся, зробимо ще більше наступного року. Щоб майбутні 5 кілометрів на Бостонському марафоні могли пробігти й ваші захисники», - розповідає Дейв Фортьєр, голова фонду One World Strong.

На фініші дівчинку чекала мама з братом, а на відеозв'язку – боєць Олександр Рясний, який привітав Яну з першим марафоном.

«Дуже круто! Яно, ти неймовірна дівчинка! Молодчинка! Вітаю», – сказав Олександр. А Яна відповіла: «Це все було заради вас. Сподіваюся, наступну мою дистанцію ми пробіжимо разом».

Підтримати Яну та її благодійну мету можна на платформі dobro.ua: https://dobro.ua/project/nezlamni_boston/

Довідка

8 квітня 2022 року, внаслідок терористичного удару росіян по залізничному вокзалу у Краматорську, Яна Степаненко втратила обидві ноги. Світлина, де її на руках несе хірург дитячої лікарні святого Миколая Першого медичного об’єднання Львова, облетіла весь світ. Перші протези для ходьби та бігу Яна отримала у США.  Торік улітку, після року відновлення за кордоном, вона повернулася до України. Тут Яна продовжила реабілітацію та вже встигла отримати нові штучні кінцівки для ходьби в майстерні протезування центру UNBROKEN.

Бостонський марафон є одним з найбільших та найпрестижніших у світі. Участь в ньому щороку бере близько 30 тисяч людей зі всього світу.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news