logo
30/04
29/04
2 ...

Депутат ЛОР Сех розповіла про земельну аферу по-бродівськи

17-04-2024 15:49989

Депутат ЛОР Сех розповіла про земельну аферу по-бродівськи

Депутат Львівської облради Ірина Сех розповіла про те, як у Бродах місцева влада наживається на землях громади.

Про це вона написала у Фейсбук:

«Доки найкращі наші краяни боронять Україну від ворога, місцева влада продовжує завзято «ділити» землю громади. Узялися й за ділянки для сінокосіння і випасання худоби. Ласий шматок вже отримало підприємство, яке хоч і не має худоби, але знає шляхи, як дістати землю, причому на 49 років і без аукціону.

Йдеться про ТзОВ «Галич Лан» та пов’язані з ним рішення Бродівської міської ради.

Земельний кодекс (статті 34, 124, 134) пише, що земельні ділянки для сінокосіння і випасання худоби надаються ГРОМАДЯНАМ тільки в оренду БЕЗ ПРОВЕДЕННЯ АУКЦІОНУ і повинні використовуватися тільки як сінокіс чи пасовище. Тобто ці землі можуть надаватись лише особам, які утримують худобу (корів, кіз, овець тощо).

ЮРИДИЧНІ ОСОБИ теж можуть набувати в оренду такі ділянки, але виключно на конкурентних засадах – ЧЕРЕЗ ЗЕМЕЛЬНИЙ АУКЦІОН.

І це лише квіточки…

Так, рішенням Бродівської міської ради від 07.03.2024р. № 1499 передано в оренду ТзОВ «Галич Лан» чотири окремі земельні ділянки для сінокосіння і випасання худоби загальною площею 115,94 га терміном на 25 років (!).

І це в порушення закону – без аукціону, який дав би надходження до бюджету, а отже кошти, які можна використати на школи, дороги, укриття та інше.

Слід зауважити, що навіть на аукціонах такі землі надаються в оренду, як правило, не більше як на 10 років.

Рішення 1499 тут:

https://mrbrody.dosvit.org.ua/.../cltrctwtslgyi0880b25lcyyk

Більше того, це не перше таке рішення!

Так, рішенням Бродівської міської ради від 19.12.2023р. № 1447 передано в оренду все тому ж ТзОВ «Галич Лан» дві земельні ділянки для сінокосіння і випасання худоби загальною площею 107, 66 га.

І тут теж – ніякого аукціону.

Термін оренди – 49 років(!), і це максимальний термін, дозволений законом.

І це при тому, що вказаними рішеннями надавались відповідні земельні ділянки в оренду ще й і окремим громадянам, терміном (увага) – на 10 років.

До речі, за ТзОВ «Галич Лан» не числиться жодної голови корів, кіз чи овець. Можливо, є олені, лосі, буйволи, однак відомості про це відсутні.

Рішення 1447 тут:

https://mrbrody.dosvit.org.ua/.../clqs8muwczd2n082426urijz7

Очевидною є протиправність цих рішень, як і злочинна безпечність та відверта зухвалість чиновників, що готували і вносили їх на розгляд депутатів.

На що вони сподіваються - що війна все спише?

Я вже писала, як інтенсивно влада формує земельні ділянки для ведення особистого селянського господарства. І це при тому, що на час війни діє заборона на безоплатну передачу їх у власність громадянам.

Однак, судячи з темпів розподілу громадських земель, списки потенційних щасливчиків уже готуються десь у довірених колах бродівських можновладців.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=7460772110681868&id=100002474594470

Чи дістанеться земля нашим селянам, фермерам, воїнам, які повернуться з війни? Дуже сумнівно. Чи вгамується місцева влада та олігархи? Чи відреагують правоохоронці на грубе й зухвале ігнорування закону? І закликаю громаду контролювати дії чиновників уже зараз. Завтра може бути запізно». 

Leopolis.news