logo
30/04
2 ...

У Червонограді з’явилась кризова кімната, дружня до дитини – «Зелена кімната» (ФОТО)

17-04-2024 16:43192

У Червонограді з’явилась кризова кімната, дружня до дитини – «Зелена кімната» (ФОТО)
Фото: Львівська ОВА

Її створили для роботи з дітьми, які постраждали внаслідок злочину чи стали свідками сексуального насильства, експлуатації, чи інших злочинів. Також тут працюватимуть з дітьми, яких підозрюють у скоєнні злочинів.

Про це повідомляє пресслужба Львівської ОВА.

У Червонограді відбулось відкриття кризової кімнати, дружньої до дитини – «Зеленої кімнати». Головною метою функціонування «зеленої кімнати» є соціальний і правовий захист дітей. Її створили для роботи з дітьми, які постраждали внаслідок злочину чи стали свідками сексуального насильства, експлуатації, чи інших злочинів. Також тут працюватимуть з дітьми, яких підозрюють у скоєнні злочинів. 

Розмови у цій кімнаті дозволять запобігти повторній травматизації психіки дитини в процесі опитування. Комунікація відбувається за спеціальними методиками та у психологічно комфортній атмосфері. До процесу також залучають технічне оснащення: камери для запису інтерв'ю, мікрофони, навушники для психолога.

Важливий радіозв’язок між двома кімнатами, у залі спостереження знаходиться мікрофон, а спеціаліст, який веде опитування, одягає на вухо навушник. У такому разі люди, які спостерігають за опитуванням, можуть під час розмови ставити свої запитання.

Одна з основних переваг використання відеозапису – це позбавлення дитини необхідності повторного переживання розмови про болісні події. Відеозапис дозволить уникнути необхідності повторних викликів дитини представниками правоохоронних органів.

Організацію роботи здійснюють на основі індивідуального підходу до кожної дитини з урахуванням її вікових та психофізіологічних особливостей.

Основними завданнями «зелених кімнат» є:

  • Збір доказового матеріалу про злочин чи правопорушення, в яких дитина стала жертвою чи свідком злочину або правопорушником;
  • Робота з адаптації дитини після скоєння над нею насильства;
  • Поновлення психоемоційного статусу дитини, яка перебуває в стресовому стані внаслідок конфліктної, аварійної чи іншої екстремальної ситуації;
  • Усунення фізичного дискомфорту та емоційної напруги, нормалізація процесу життєдіяльності;
  • Психологічна допомога особам, зокрема схильним до різних видів залежностей;
  • Психологічні консультування з рекорегування взаємовідносин у родині, навчальних закладах, у дитячому колективі;
  • Попередження, профілактика, корекція негативних наслідків відхилення в поведінці та психологічної деформації дітей, схильних до скоєння правопорушень і злочинів;
  • Допомога дитині зрозуміти й усвідомити причини її поганого пристосування до реальності, і надання допомоги в адаптації та побудові більш реалістичної комунікації.

«Зелену кімнату» можуть також використовувати для проведення заходів щодо психологічної профілактики та корекції відхилень у поведінці дітей, виявлення та усунення причин і умов, що сприяють вчиненню дітьми злочинів і правопорушень. 

«Домашнє насильство є чи не найбільш гострою соціальною проблемою. Відповідна реакція та захист від таких подій є критично важливими для безпеки нашого суспільства. Домашнє насильство та насильство над дітьми часто залишаються прихованими через страх невизнання та стереотипи. 

Саме такі простори як «Зелена кімната» дозволяють ефективно виявляти, реагувати та запобігати випадкам насильства у сім'ї та насильства над дітьми.

Вдячні поліції, Червоноградській міській раді, ГО «Центр «Жіночі перспективи» та донорам за готовність до співпраці та активну участь у вирішенні цих складних проблем. Ваша ініціативність і відкритість до нових методів та підходів допомагають гарантувати безпеку та захист наших громадян, особливо – в умовах війни», – зазначила заступниця голови Львівської ОВА Христина Замула.

Червоноградський відділ поліції ГУ НП у Львівській області надав 2 суміжних приміщення для створення «Зеленої кімнати»:

  • терапевтичний зал, у якому безпосередньо з дитиною працюють психолог, залучені фахівці із педіатрії, дитячої гінекології, психіатрії, педагогіки тощо;
  • робоче приміщення для працівників поліції та залучених спеціалістів, з якого ведеться спостереження за поведінкою дітей (кімната для спостереження).

Проєкт реалізували завдяки Червоноградському відділу поліції, за координації та підтримки департаменту соціального захисту населення Львівської ОВА та за фінансової підтримки ГО «Центр «Жіночі перспективи». На обладнання приміщення меблями та технікою скерували суму 167 891 грн.

«Хочу подякувати департаменту соціальної політики Львівської ОВА за спільні зусилля у створенні кризової кімнати, дружньої до дитини. Не завжди легко залучити спонсорів та донорів до подібних ініціатив, проте, завдяки нашому досвіду та вже реалізованим проектам, ми отримали підтримку. Разом з нашими партнерами та донорами ми здійснили ще один успішний крок у розвитку проекту. Цей проект - лише початок, наша мета - розвивати його, навчати та надихати інших приєднатися до нашої справи», – зазначила керівниця ГО «Жіночі перспективи» Любов Максимович.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news