logo
30/04
2 ...

Львівські лікарі врятували 4-річну дівчинку з Ірландії, яку мучили важкі судоми

17-04-2024 17:11202

Львівські лікарі врятували 4-річну дівчинку з Ірландії, яку мучили важкі судоми
Фото: пресслужба Львівської міської ради

Львівські дитячі нейрохірурги видалили частину півкулі мозку 4-річній пацієнтці з Північної Ірландії, яка приїхала за порятунком до українських лікарів. Дитину мучили важкі судомні напади, що були загрозливими для життя і стримували розвиток дитини.

Про це повідомляє пресслужба Львівської міської ради.

Сім’я з Британських островів здолала 3 тисячі кілометрів, аби звернутися за допомогою саме до спеціалістів найбільшого у західних областях України центру нейрохірургії та хірургічного лікування епілепсії, що працює у дитячій лікарні святого Миколая Першого медичного об’єднання Львова. Тут лікують дітей з різних куточків України, а от із-за кордону – вперше.

4-річна Рейчел Гріббен із невеликого містечка у Північній Ірландії. Вона – третя донечка у родині. Коли дівчинці було півтора рочки, батьки помітили, що вона відстає у розвитку. Також у крихітки з’явилися незначні посмикування тіла. А вже за кілька місяців вона перенесла перший важкий судомний напад. Медики діагностували епілепсію з епілептичними спазмами. Це такий вид судом, при яких по всьому головному мозку виникають розряди. Також лікарі виявили фокально-кортикальну дисплазію, тобто погано розвинені звивини мозку, які й провокували судоми.

Із кожним місяцем напади у Рейчел посилювалися та частішали. Протисудомна терапія зменшила їхню кількість, але вони все ще регулярно траплялися і далі стримували розвиток дівчинки. У пошуках порятунку батьки Рейчел натрапили на відомого американського нейрохірурга Люка Томича. Він сказав, що хірургічним шляхом дівчинку можна позбавити 80-90% нападів. І порадив ірландській родині звернутися за допомогою до команди українських спеціалістів, яку очолює досвідчений нейрохірург дитячої лікарні святого Миколая Михайло Ловга.

Попри загрозу ракетних обстрілів, батьки крихітки наважилися приїхати до Львова. Перший сигнал повітряної тривоги дуже їх налякав, розповідає мама Рейчел – Кетрін. «Коли ми сиділи в укритті лікарні з іншими мамами, дітьми, моє серце просто розбилось», - каже вона.

Львівські нейрохірурги почали підготовку до втручання. Невролог-епілептолог відділення Марія Павлюк із колегами провела повне обстеження дитини для визначення максимально точного розташування вогнища епілептогенної активності. І виявила зону, яка співпадала із зоною мальформації, тобто патології кори головного мозку.

Зібравши всю інформацію, команда нейрохірургів взялася за ретельне планування операції. Надважливо було обрати найбезпечніший варіант доступу до ураженої ділянки мозку.

«Ми вибрали комбінований доступ. Поетапно відкрили порожнину черепа, знайшли змінену зону, відділили її і поетапно від’єднали. А потім – видалили повністю. Вкрай важливо було бути максимально далеко від ділянки, яка відповідає за рухи кінцівками. А фокальна кортикальна дисплазія, тобто ця змінена частина мозку, була дуже близько до тієї зони. Саме тому ми працювали спільно з нейрофізіологами, використовуючи надсучасні технології – інтеропераційний моніторинг та «навігаційну систему», які допомагають нам уникнути пошкоджень здорових ділянок мозку», - розповідає Михайло Ловга, лікар-нейрохірург, керівник напрямку дитячої нейрохірургії та психоневрології лікарні святого Миколая.

7 годин лікарі не відходили від операційного столу. Втручання минуло успішно. Завдяки операції вдалося досягти бажаного результату – кількість епілептичних нападів зменшилася на 90%. Тож судоми більше не затримуватимуть розвиток дитини. Дівчинка уже повернулася додому, а її батьки безмежно вдячні львівським лікарям за порятунок донечки.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news