logo
30/04
29/04
2 ...

Мажори в погонах: що заховано у деклараціях поліцейських та прокурорів

17-04-2024 16:574047

Мажори в погонах: що заховано у деклараціях поліцейських та прокурорів

Пентауси від держави, Тесли та Мерси, мільйони гривень та золоті злитки – це буденність окремих львівських правоохоронців. І все б нічого, але ця команда ось уже третій рік надактивно «розслідує» чесний бізнес у підприємців.

У першій частині розслідування ми докладно розписали схеми, за якими у львівського підприємця Олега Матвіїшина, команда із понад 30 чиновників та правоохоронців пробує відібрати земельні ділянки та оздоровчий комплекс.

У другій частині розслідування ми вирішили зосередитися на майновому стані цих персонажів та чи відповідає він реальним доходам цих борців за правду, справедливість і закон.

Чиновник Львівської обласної державної адміністрації (сьогодні Львівської обласної військової адміністрації) заступник начальника управління-начальник відділу забезпечення представництва в судах юридичного управління апарату Львівської обласної державної адміністрації Смотрич Дмитро Володимирович. Саме він представляв ЛОДА у більшості судових засідань у даній справі. Цей фігурант не має якогось там особливого майна. Але привернув нашу увагу тим, що у минулому був функціонером Партії регіонів. І не простим клерком, а помічником народного депутата Турманова Віктора Івановича. Цей нардеп відомий тим, що багато років очолював асоціацію гірників Донеччини. Та був довіреною особою Віктора Януковича. А ще, він голосував у 2012 році за мовний закон - Закон України «Про засади державної мовної політики», який суперечить Конституції України, та був спрямований на знищення української мови.

На наше прохання про коментар, колишній помічник депутата Партії регіонів часів Януковича (2012 - 2014 рр.) відповіді не надав.

А от заступник прокурора Львівської області Микола Друзяк, отримав від держави квартиру. І це не просто якась одна кімнатка,  а цілісінький пентхаус неподалік центру Львова.

Понад 116 метрів квадратних. Отримав цю квартиру, яку він не поспішає приватизовувати, як батько багатодітної сім’ї. На наш запит Львівська міська рада, яка формально є власником даної квартири відповіла, що станом на 2022 рік, коли заступнику прокурора області надали квартиру, на квартирному обліку, як багатодітні сім’ї перебували тисячі осіб. В т.ч. 1391 багатодітна сім’я, що виховує троє і більше дітей ( в т.ч. 10 сімей – трійні та 103 сім’ї, що виховують п’ять і більше дітей). У вказаний період надано лише 41 квартиру даній категорії громадян. І що цікаво, що дану квартиру виділили саме в розпал повномасштабної війни.

А загалом на квартирному обліку у Львівській міській раді станом на 01.04.2022 року перебувало 28062 сім’ї. Деякі із них чекають на квартири понад 30 років.

Але якщо ти заступник прокурора, то в законодавстві можна знайти лазівки. І це при тому, що сім’я пана Друзяка на квартирному обліку у ЛМР не перебувала.

І що цікаво, що таких прокурорів вдосталь. Так, якщо багатодітним сім’ям виділили 41 квартиру, то прокурорам закріпили у період з 2014 по 01.04.2022 прокуратурі Львівщини та оформили ордери на 49 квартир. Ці квартири отримані Прокуратурою Львівської області згідно актів прийому-передачі квартир на договірних умовах.

Ще один щасливчик, який отримав від держави квартиру, є прокурор відділу Львівської обласної прокуратури, заступник керівника відділу Сенів Остап Павлович. Йому було надано квартиру, що є власністю Львівської міської ради, площею 93, 6 метрів квадратних. 

Остап Сенів ліворуч

І це відбулося за кілька днів до початку повномасштабної війни. Тобто вже тоді, коли багато місяців до того спецслужби США попереджали українську владу про неминучий напад росії.

Слідчий слідчого відділення Іван Летнянка, який більше трьох років волокитить справу по земельній ділянці Ірини Матвіїшин - доньки Олега Матвіїшина, на якій поліцейський вперто не бачить поля, а розслідування триває по начебто лісовій ділянці.

Так ось, у минулих деклараціях за 2020 та 2021 роки приховав від НАЗК квартиру на понад 60 квадратів та автомобіль фольксваген своєї матері, яка вказана як його член сім’ї. А у 2023 році не подав Декларацію про зміни у майновому стані, іншого члена своєї сім’ї - тещі, яка придбала автомобіль Опель Віваро.

Дружина Івана Летнянки також порушила антикорупційне законодавство і солідарно із своїм чоловіком не задекларувала автомобіль своєї матері.

На наш запит про порушення антикорупційного законодавства, ані Іван Летнянка, ані його дружина відповіді не надали. Однак, Іван Летнянка оперативно вніс зміни у декларацію після нашого запиту, та виправив усі недоліки антикорупційного законодавства.

А от ще одному чиновнику ЛОДА (ЛОВА), який брав активну участь у судових засіданнях по справі «Осоння Карпати», пану Кобилецькому подарувала 390 тисяч гривень Шутко Наталія Ігорівна - рідна сестра. Усе б нічого, але вона є дружиною поліцейського Михайла Шутка. І її сукупний дохід за 4 роки становив всього лише 130 тисяч гривень. Більша частина з яких були цільовими коштами: грошима, виділеними на утримання дитини. Більш того, сам поліцейський у своїй декларації цю немаленьку суму у 390 тисяч гривень не задекларував.

На наш запит пан Шутко повідомив, що вся інформація знаходиться у поданій декларації.

Ще один фігурант нашого розслідування: перший заступник прокурора області Львівщини Олександр  Таргоній.

У його дружини у 2019 році з’явилося більше 6 мільйонів гривень.  Походження цих коштів невідоме. У декларації за 2019 рік він вказав, що дружина Таргоній Олена Миколаївна зберігає 6 350 000 грн готівки. Натомість, жодних готівкових коштів його дружини у декларації за 2018 рік  не було.  

А ще є шикарний дорогущий автопарк. Новенький Ленд Крузер, БМВ. Та й чого вартує  новенька Тесла майже за мільйон.

Наступна фігурантка нашого дослідження: заступниця керівника відділу виконавчої служби Дрогобиччини Світлана Кушнір. Вона декларує, що є власницею квартири на понад 57 квадратів у Дрогобичі. І  вказує її ціну: 5000 гривень.

Думаємо, що за такі кошти кожен українець готовий придбати таку квартиру. Але жодних проблем пані Кушнір не бачить. І у відповідь на наш запит повідомляє, що такою була ринкова вартість квартири на 2016 рік.

А от керівник Дрогобицької окружної прокуратури Євген Давидов (переведений на іншу посаду уже після того, як справою «Осоння Карпати» почала займатися прокуратура Львівщини) має службову квартиру ... в Кіровограді. Хоча більше 10 років працює на заході Україні. Однак цю службову квартиру назад державі не повернув. Хоч в ній і не проживав.  А це 60 квадратних метрів.

Цікаво, що дана квартира належить Міністерству оборони України. Та її могли б надати у користування іншому військовослужбовцю, який боронить Україну на Сході.

А ще нас зацікавив рідний брат слідчого поліції області - Летнянка. Він працює у ДБР, яке й розслідує кримінальну справу за фактом неналежного виконання своїх обов’язків слідчим Летнянкою. Тобто своїм братом. І ось коли Ірина Матвіїшин написала скаргу на на слідчого ДБР за неналежне розслідування, то відповідь їй надавав саме брат Летнянки.

Цікаво, невже керівництво ДБР не вбачало тут явного реального конфлікту інтересів?

Все, що зараз відбувається із ТзОВ «Осоння Карпати» і справді вкрай нагадує банальне віджимання бізнесу. Як у буремні 90-ті. І усі вище перелічені фігуранти в той чи інший спосіб залучені до вивчення матеріалів цієї дивної справи.

Складається враження, що хтось хоче просто віджати чималу земельну ділянку площею 1.4 га та оздоровчий лікувальний медичний курорт, який ще 10 років тому був руїнами табору відпочинку. Зараз сюди приїздять на оздоровлення із усіх куточків Європи. І звісно, такий ласий шматок є до вподоби окремим нечесним чиновникам та правоохоронцям. І хоч заробляють вони мільйони, мають квартири та новенькі недешеві авто, але віджати бізнес все рівно виникає непереборне бажання.

У наступній, третій частині ми розповімо про не менш цікавих фігурантів справи, а саме людей у мантіях. Адже на завершальній стадії, чиновники та правоохоронці залучили саме суддів із різноманітних судів. Зокрема, нас зацікавила суддя Львівського апеляційного суду пані Копняк, у якої понад 10 членів родини працюють у судах та правоохоронних органах.

А ще ми розкажемо, на чию користь прокурори працюють у даній справі. Хто є її замовником. Та кому вони, ймовірно, хочуть передати оздоровчий медичний курорт, який віджимають у законних власників.

Далі буде...

Тарас ЗОЗУЛІНСЬКИЙ, для Leopolis.news