logo
30/04
2 ...

Мінветеранів посилює співпрацю із Представництвом НАТО в Україні

17-04-2024 21:23308

Мінветеранів посилює співпрацю із Представництвом НАТО в Україні
Фото: Мінветеранів

Відбулась зустріч команди Міністерства у справах ветеранів України з представниками штабквартири Альянсу та Представництвом НАТО в Україні, яка мала на меті обговорення щодо поточної і майбутньої підтримки зі сторони партнерів у визначених пріоритетних напрямах роботи Мінветеранів.

Як повідомляє Мінветеранів, Північноатлантичний альянс на зустрічі представляли директор управління оборонного і безпекового співробітництва операційного департаменту Міжнародного секретаріату НАТО Пірс Казалет та голова Представництва НАТО в Україні, директор Офісу зв’язку НАТО Карен Мактір.  

Виконуючий обов'язки Міністра у справах ветеранів України Олександр Порхун поінформував партнерів про ключові пріоритетні напрями роботи Мінветеранів. Це, зокрема, психологічна та спортивна реабілітація ветеранів, професійна адаптація з подальшим працевлаштуванням, розвиток ветеранського підприємництва, розширення та діджиталізація адміністративних послуг, забезпеченням житлом, політика пам’яті.  

Олександр Порхун зазначив, що команда Мінветеранів наразі працює над розробкою нового Закону України “Про основні засади державної ветеранської політики”. Головним аспектом документу є надання дієвих інструментів для розвитку та самореалізації на шляху переходу від військової служби до цивільного життя. Досвід експертів НАТО в цьому контексті важливий, тому Олександр Порхун запропонував долучитися до фахового доопрацювання положень майбутнього закону з урахуванням міжнародної практики. 

«Чинне законодавство не відповідає сучасним реаліям. Переважна більшість ветеранів і ветеранок російсько-української війни є молодими людьми 30-40 років, яким потрібні якісна реабілітація та сучасні дієві інструменти для розвитку і самореалізації після повернення до мирного життя. Це дасть можливість їм успішно працювати, сплачувати податки, тим самим розвиваючи економіку України. Даний законопроєкт є у пріоритети Плану дій Уряду на 2024 рік. На нього чекають усі», – зазначив Олександр Порхун. 

Особливої уваги Мінветеранів наразі приділяє напрямам психологічної та фізкультурно-спортивної реабілітації ветеранів та членів їхніх родин. Ключовим у цьому є робота з ветеранами, які отримали поранення та інвалідність. Своєчасна допомога таким категоріям сприяє швидкому та якісному відновленню. 

«Ми не можемо чекати завершення війни. Психологічна підтримка та фізична реабілітація наших воїнів, які отримали ампутації та повертаються до цивільного життя, потрібні вже зараз. Тому у проектах з цих напрямів ми готові до плідної співпраці з нашими партнерами. Зокрема, у створенні мережі центрів психологічної та фізкультурно-спортивної реабілітації ветеранів по всіх регіонах України на кшталт відкритого наприкінці березня Центру у Бородянці», – наголосив очільник Мінветеранів.

 Ще один ключовий напрям – спільно із Міноборони та іншими дотичними відомствами завершити розробку і впровадити в Україні систему переходу від військової служби до цивільного життя. За словами Олександра Порхуна, українські ветерани й ветеранки є резервом нашої держави, і 80% з них знову стали до лав сил безпеки і оборони України із початком повномасштабної війни.  

Тому під час розробки законопроекту «Про основні засади державної ветеранської політики» ми вбачаємо Мінветеранів у сфері оборонної політики нашої держави. 

У свою чергу Пірс Казалет відзначив важливість ключових напрямках роботи Мінветеранів. Він висловив підтримку комаді міністерства та запевнив у сприянні реалізації нової ветеранської політики. 

Організація готова розглянути можливість задіяти свої ресурси у підготовці фахових психологів для надання послуг із психологічної підтримки ветеранів та членів їхніх сімей.

Leopolis.news