logo
01/05
30/04
2 ...

Данія стала першою з країн, яка за свій кошт закупить українське озброєння для ЗСУ

18-04-2024 19:57132

Данія стала першою з країн, яка за свій кошт закупить українське озброєння для ЗСУ

16 квітня Королівство Данія оголосило про виділення 200 млн данських крон ($28,5 млн) на закупівлю озброєння та військової техніки для ЗСУ у українських виробників.

Ці кошти передбачені в рамках нового пакету допомоги Україні. Загалом було виділено приблизно 2,2 мільярда данських крон, повідомляють на сайті Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України.

Це перше й поки що безпрецедентне рішення - коли вироби військового призначення для Сил оборони України закуповуються в українських виробників за кошти іншої держави.  

Таке рішення надзвичайно важливе і для українського війська, і для української економіки. Виробничі спроможності нашого ОПК значно перевищують купівельні спроможності держбюджету. 

“Спроможність українського ОПК становить близько $20 млрд. При цьому Україна має лише $6 млрд на закупівлю озброєння. Грубо кажучи, у нас працює лише третина усіх станків, які наявні в країні - бо грошей не вистачає, щоб забезпечити замовленнями решту”, - пояснив міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін. 

Оптимальний вихід з цієї ситуації - переконати партнерів, що готові купувати зброю для України, робити це в Україні.  

«Так народився проєкт «ZBROYARI: Manufacturing Freedom». Це глобальна фандрейзингова кампанія, стратегічний збір - не по людям, а по цілим націям. Його мета - зібрати $10 млрд на виробництво української зброї в цьому році. Сьогодні ми маємо перший донат. Це рішення знакове, воно відкриває шлях для інших країн - і ми неймовірно вдячні данському уряду і данському народу за лідерство», – повідомив Олександр Камишін. 

За його словами, над цим рішенням працювала величезна команда в Україні та Данії.

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news