logo
02/05
01/05
2 ...

Голів територіальних громад Львівщини закликали забезпечити належні умови для проведення НМТ-2024 в укриттях

19-04-2024 14:18227

Голів територіальних громад Львівщини закликали забезпечити належні умови для проведення НМТ-2024 в укриттях
Фото: Львівська ОВА

Стрес та перенесення тестування можуть негативно вплинути на результати складання тесту і, відповідно, на перспективи вступу у ЗВО.

Про це повідомляє пресслужба Львівської ОВА.

Днями директор департаменту освіти і науки ЛОВА, Олег Паска, звернувся до голів ТГ Львівщини та закликав їх докласти усіх можливих зусиль, аби цього року національне мультипредметне тестування випускники Львівської області складали в укриттях.

Він наголосив, що складання НМТ є серйозним стресом для школярів та посилюється ще й можливістю переривання тестування через повітряні тривоги. У такому разі всі випускники змушені перебувати в укриттях, припинивши виконання завдань. Це також викликає чимало занепокоєнь, зумовлених технічними особливостями проведення онлайн-тестування: в учнів виникають побоювання, чи правильно вони закрили тест, чи збереглись відповіді, чи не доведеться продовжити тестування в інший день, якщо повітряна тривога буде тривати довго.

Стрес та перенесення тестування можуть негативно вплинути на результати складання тесту і , відповідно, на перспективи вступу у ЗВО.

Тому для того, аби проведення НМТ було безпечним та менш стресогенним, Львівщина ухвалила рішення провести тестування в укриттях. Для цього необхідно, аби приміщення були в належному стані, мали відповідне технічне, програмне забезпечення та доступ до швидкісного інтернету.

Наголошуємо, що перед проведенням НМТ перевірять відповідність укриттів, необхідного обладнання та підключення до мережі встановленим вимогам. 

Відтак, голови територіальних громад Львівщини мають забезпечити всі належні умови для того, аби діти змогли успішно та без будь-яких перешкод розпочати та завершити НМТ.

«Ми дуже дякуємо тим громадам і тим головам громад, які розуміють становище дітей, які розуміють наскільки це не просто і чому так важливо створити комфортні умови. 

І звертаюся до тих окремих голів територіальних громад, які ще не повною мірою усвідомили цю відповідальність:

перейміться тим, в яких умовах наші діти будуть складати мультитест. Я дуже сподіваюся, що через два тижні нам не доведеться оприлюднювати на сторінці департаменту перелік тих громад, які ще не захотіли забезпечити чи не змогли забезпечити належні умови», – наголосив Олег Паска.

Зазначимо, що для проведення НМТ використовуються лише ті укриття, які відповідають ряду вимог:

Технічні вимоги:

* Наявність електромережі 220 В.

* Готовність локальної комп’ютерної мережі.

* Заземлення.

* Вентиляція.

* Завершення будівельно-ремонтних робіт.

* Сухе приміщення.

*Комп’ютерне забезпечення має відповідати (Апаратне забезпечення ПК має відповідати таким вимогам: двоядерний процесор з тактовою частотою від 1,8 Гц; оперативна пам’ять від 4 Гб, оптимально – 8 Гб; дисплей – оптимально 17 дюймів; під’єднання до інтернету – широкосмугове дротове або бездротове (3G або 4G/LTE) з пропускною здатністю від 10 Мбіт/с. Програмне забезпечення ПК має відповідати таким вимогам: можливі операційні системи: Windows 7/8/10/11; macOS X 10.10 або новіша; Ubuntu 14.04 або новіша, RedHatEnterpriseLinux 6.4 або новіша й подібні (Mint, CentOS, Fedora тощо); можливі браузери: Edge 90 або новіша, Firefox 78 або новіша, Chrome 90 або новіша; для Mac: Safari 7 або новіша, Firefox 78 або новіша, Chrome 90 або новіша; для Linux: Firefox 78 або новіша, Chrome 90 або новіша.

* Освітлення.

* Вентиляція/витяжка.

* Відповідна висота укриття.

* Наявність вікон (або закладених вікон).

* Туалети в укритті.

Додаткові вимоги:

* З’ясування, чи приходять жителі навколишніх будинків до укриття під час тривоги, та чи є для них окреме приміщення.

* Наявність ПК для інструкторів.

* Резервний ПК.

* Робоче місце для відповідального за тестування.

* Місце для відпочинку для всіх учасників НМТ.

* Робоче місце для медпрацівника (за потреби).

* Забезпечення доступу до укриття для маломобільних груп учасників (туалет, вхід).

Важливо:

* Дата остаточної готовності пункту проведення НМТ не пізніше 10 травня 2024 року.

Всі екзаменаційні центри, як в укриттях, так і в аудиторіях, будуть додатково оглянуті працівниками ДСНС!

Нагадаємо, що цьогоріч вступники у заклади вищої освіти складають тестування з 4-х предметів, три з яких є обов’язковими для всіх (українська мова, математика, історія України) та один — на вибір (українська література, англійська мова, іспанська мова, німецька мова, французька мова, біологія, географія, фізика, хімія).

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news