logo
03/05
02/05
01/05
2 ...

У конкурсі «Енергоефективність громадських будівель в Україні» обрали 14 проєктів Львівщини

22-04-2024 13:08124

У конкурсі «Енергоефективність громадських будівель в Україні» обрали 14 проєктів Львівщини
Фото: ілюстративне

Загалом підтримали 42 проєкти у 9–ти областях на загальну вартість понад 1,8 млрд гривень.

Про це повідомляє пресслужба Львівської ОВА.

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України погодило 14 проєктів Львівської області у межах конкурсного відбору програми «Енергоефективність громадських будівель в Україні». Її реалізують завдяки співробітництву України та Європейського інвестиційного банку. 

Серед переможців – 9 громад Львівщини: Підберізцівська, Жовківська, Оброшинська, Пустомитівська, Трускавецька, Добромильська, Новояворівська, Яворівська та Мостиська громади.

Відповідно до умов програми ці громади отримають позику Європейського інвестиційного банку терміном до 20 років з пільговим періодом 5 років. Це дасть можливість реалізувати проєкти з термомодернізації будівель соціальної інфраструктури (школи, садочки, медичні заклади тощо), що в свою чергу забезпечить економію енергоресурсів та зменшить експлуатаційні витрати.

«Енергоефективність стає надзвичайно актуальною темою для України, як магістральний шлях відновлення після війни та зміцнення національної економіки. Наразі наш рівень енергоефективності відстає у кілька разів від рівня країн Євросоюзу. І це потрібно змінювати. Програма «Енергоефективність громадських будівель в Україні» – один із інструментів до таких змін», – наголосив директор департаменту економічної політики Степан Куйбіда.

Загалом підтримали 42 проєкти у 9–ти областях на загальну вартість понад 1,8 млрд гривень:

  • Дніпропетровська: 3 проєкти на суму 800 млн грн;
  • Львівська: 14 проєктів на суму 323,8 млн грн;
  • Рівненська: 5 проєктів на суму 212,7 млн грн;
  • Вінницька: 2 проєкти на суму 132 млн грн;
  • Хмельницька: 4 проєкти на суму 107,2 млн грн;
  • Тернопільська: 7 проєктів на суму 105,2 млн грн;
  • Чернівецька: 3 проєкти на суму 62,3 млн грн;
  • Івано-Франківська: 3 проєкти на суму 40,9 млн грн;
  • Житомирська: 1 проєкт на суму 21,4 млн грн.

Після погодження Мінінфраструктури громади мають здійснити ще ряд кроків:

  1. У найкоротший термін надати затверджену проєктну документацію з урахуванням зауважень представників Групи управління та підтримки програми;
  2. Надати Мінфіну пакет документів відповідно до п.6 постанови КМУ від 16.02.2011 №110 «Про затвердження Порядку здійснення місцевих запозичень» (зі змінами) з метою отримання погодження обсягів та умов запозичень (затверджується наказом Мінфіну).
  3. Укласти трьохсторонню угоду про місцеві запозичення між Мінінфраструктури, Мінфіном та фінансовим управлінням органу місцевого самоврядування.

Довідково: це другий конкурсний відбір програми «Енергоефективність громадських будівель в Україні». У першому відборі від області було підтримали один проєкт Новояворівської територіальної громади загальною вартістю 43,8 млн гривень.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news