logo
03/05
2 ...

На території пляжу Щирецького водосховища облаштують спортивно-рекреаційну зону (ФОТО)

23-04-2024 08:33112

На території пляжу Щирецького водосховища облаштують спортивно-рекреаційну зону (ФОТО)

На території пляжу Щирецького водосховища Львів облаштує рекреаційну зону з водних видів спорту.

Відповідне рішення 19 квітня одноголосно погодив виконавчий комітет Пустомитівської міської ради. Як зазначив заступник міського голови Львова з містобудування Любомир Зубач, йдеться не про капітальне будівництво, а про благоустрій. Облаштовувати спортивну базу будуть за позабюджетні кошти. А користуватися нею зможуть усі охочі. Що важливо, також на цій локації розвиватимуть спортивну реабілітацію для українських військових. Облаштована територія буде максимально інклюзивною, повідомляє пресслужба Львівської міської ради.

Зазначимо, озеро Наварія є у користуванні «Львівтеплоенерго», але розташоване на території Пустомитіської громади. Тож Львів звернувся до громади Пустомит щодо надання необхідного дозволу для облаштування там благоустрою. Під час розгляду питання архітектор Тарас Сулик презентував для членів виконкому та присутніх концепцію облаштування цієї території. Вона, зокрема, передбачає встановлення елементів благоустрою, облаштування спортивних майданчиків, пішохідних доріжок, місць для кемпінгу, реорганізацію паркувальної зони тощо. 

«Основне функціональне призначення озера Наварія – це технічна водойма «Львівтеплоенерго», але за всіма своїми характеристиками це є ідеальне місце для відпочинку, рекреації і занять спортом.  А ми  поставили собі амбітну ціль - зробити на одній з локацій озера якісну спортивно-рекреаційну зону в межах напрямку UNBROKEN-Sport. 

Вже певний час  спільно працюємо з Пустомитівською міською радою, з Федерацією веслярства та обрали локацію, де хочемо почати влаштовувати спортивну базу, де зможуть тренуватися діти, де відпочиватимуть і проходитимуть реабілітаційні процедури наші військові, які цього потребують.  

Ми розробили перший етап цього проекту, який передбачає благоустрій території і облаштування певних елементів: доріжки, помости, тимчасові споруди», - розповів Любомир Зубач.  

Також посадовець наголосив, що, поза змаганнями і заходами з реабілітації, цей простір буде доступний для усіх охочих. 

«Буде безперешкодний доступ до водойми, ніхто не збирається нічого обгороджувати. За територією будуть наглядати, щоб вона утримувалася в належному стані. Поза змаганнями і заходами з реабілітації цей простір буде відкритим і доступним», - запевнив Любомир Зубач.

Також він додав, що облаштування території відбуватиметься за позабюджетні кошти. 

«Усі заходи ми хочемо реалізовувати за кошти інвестора спільно з Федерацією веслярства. І такі бажаючі в нас є - люди, які розуміють важливість спорту, спортивних баз, у тому числі, звичайно, реабілітації військових», - сказав Любомир Зубач. 

На важливості реалізації цього проєкту наголосив і міський голова Пустомит Олег Серняк. Він зауважив, що зараз розвивати озеро як спортивно-рекреаційну локацію дуже актуально, адже саме  такої реабілітації потребують багато наших захисників.  

«Особливо важливо є це зараз, коли багато людей, захисників мають травми, втратили кінцівки, і їм треба відновлювати і психологічне, і фізичне здоров’я. І саме таку місцевості як озеро треба використовувати для того, щоб воно могло покращувати здоров’я наших захисників і захисниць. 

Ми надіємось, що у майбутньому до цієї співпраці між Львівською та Пустомитівською громадами долучаться ще Сокільницька, Солонківська громади, які територіально наближені до озера Наварія.  І цей проєкт можна буде розвивати. 

Також слід розуміти, що земля під водосховищем і навколо нього перебуває у власності Пустомитівської громади. А все майно, яке споруджується,  - у власності Львівської громади, на балансі Львівтеплоенерго», - сказав Олег Серняк.

Зауважимо, що купатися в озері не рекомендовано. Однак, за словами заступника директора департаменту природних ресурсів, будівництва та розвитку громад ЛМР Романа Кізими,  якість води дозволяє займатися там веслярством.

Додамо,  раніше Львів також напрацював комплекс заходів для очищення та ревіталізації водосховища. Адже річки, які наповнюють озеро, переважно забруднені нечистотами. Зокрема, наприкінці минулого року було підписано та погоджено Меморандум між Львівською  міською радою, Пустомитівською міською радою, Сокільницькою сільською радою та Басейновим управлінням водних ресурсів річок Західного Бугу та Сяну щодо намірів знайти спільні шляхи забезпечення чистоти водосховища та річок, що його наповнюють, - Щирка, Малечковича та Ковир.

Довідка

Ця штучна водойма була створена у 50-х роках минулого століття спеціально для потреб львівської ТЕЦ-1. Площа озера - 115 га, воно розташоване на території Пустомитівської громади.  А в  постійному користуванні перебуває у Львівській громаді.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news