logo
03/05
02/05
01/05
2 ...

ВРУ ухвалила закон про індивідуальні освітні траєкторії

23-04-2024 16:30272

ВРУ ухвалила закон про індивідуальні освітні траєкторії
Фото: Оксена Лісового

Сьогодні Верховна Рада України підтримали законопроєкт №10177 про індивідуальні освітні траєкторії та вдосконалення освітнього процесу у вищій освіті.

Проєкт підтримали 306 голосами депутатів, повідомив міністр освіти і науки України Оксен Лісовий.

Як пояснив міністр, цей закон — є складовою комплексної трансформації системи вищої освіти, яку ми розпочали заради підвищення якості освіти в університетах.  

Лісовий нагадав, що ключова ідея цього закону — створити більше можливостей і дати більше свободи студентам.  

«Наприклад, самостійно регулювати темп і тривалість навчання, а також, за потреби, змінювати спеціальність після року чи півтора навчання, завдяки запровадженню міждисциплінарних освітніх програм на бакалаврському рівні.

Тобто, якщо на момент вступу людина ще не визначилася зі спеціальністю, на якій хоче навчатися, вона зможе спершу вступити на міждисциплінарну освітню програму в межах однієї або декількох галузей знань. А тоді, після першого курсу, вже ухвалити остаточне рішення щодо спеціальності або здобувати міждисциплінарну освіту», – пояснив він.  

За його словами, закон дає можливість студентам-контрактникам самостійно визначати тривалість навчання в університеті. Так, хтось зможе завершити 4-річну бакалаврську програму за три роки або навпаки – поєднати навчання з роботою і завершити необхідні 240 кредитів ЄКТС за 6-8 років.

Водночас закон посилює автономію університетів. Заклади зможуть самостійно визначати інструменти для досягнення встановлених стандартом компетентностей з нерегульованих спеціальностей.

«Стандарти вищої освіти оновлюватимуться впродовж наступних місяців, що вже давно на часі. А в цих стандартах з’явиться більше вибірковості, що зрештою збільшить конкуренцію в університетах – кращі викладачі з інноваційними курсами отримають більше можливостей, а студенти — вищу якість», – зазначив міністр. 

За його словами, для регульованих, таких як право, медицина чи правоохоронна діяльність, будуть детально визначені вимоги до компетентностей та результатів навчання. Адже для цих спеціальностей передбачені державні кваліфікаційні іспити. 

«Зміни до законодавства, які ухвалили сьогодні, наближають нас до європейських стандартів вищої освіти та є важливим кроком на шляху якісної трансформації держави через освіту», – наголосив міністр освіти. 

Leopolis.news