logo
04/05
03/05
02/05
01/05
2 ...

Аспіранти будуть складати єдиний іспит з української та іноземної мов

25-04-2024 09:13302

Аспіранти будуть складати єдиний іспит з української та іноземної мов
Фото: Focus.ua

В Україні проведуть експеримент щодо атестації аспірантів у формі єдиного державного кваліфікаційного іспиту з української та іноземної мови.

Відповідний проєкт урядової постанови «Про реалізацію експериментального проекту з питань атестації осіб, які здобувають ступінь доктора філософії, у формі єдиного державного кваліфікаційного іспиту» винесений МОН на громадське обговорення, пише Osvita.ua.

Проєктом документа пропонується здійснювати контроль за досягненням аспірантами результатів навчання.

Метою такого контролю є підтвердження володіння ними компетентностей відповідно до 8-го рівня Національної рамки кваліфікацій, що передбачає використання академічної української та іноземної мови у професійній діяльності та дослідженнях.

Кваліфікаційний іспит буде проводитись для здобувачів ступеня доктора філософії другого року навчання.

Атестація аспірантів у формі кваліфікаційного іспиту буде здійснюватись у вигляді інтегрованого тестового іспиту з української та іноземної мови.

Кваліфікаційний іспит буде проводитися у формі ЗНО або в іншій формі та передбачати використання різних видів тестових та ситуаційних завдань, укладених відповідно до програми кваліфікаційного іспиту.

Програма кваліфікаційного іспиту буде розроблена та затверджена МОН не пізніше ніж за шість місяців до проведення кваліфікаційного іспиту.

У разі неуспішного складання кваліфікаційного іспиту аспірант матиме право повторно скласти іспит не більше одного разу. Витрати на повторне складання будь-якого з компонентів кваліфікаційного іспиту будуть покладені на здобувача.

У разі повторного неуспішного складання кваліфікаційного іспиту особа буде відраховуватись.

Не менше ніж через шість місяців такий аспірант може бути поновлений на навчання у цьому закладі на той рік підготовки, з якого був відрахований. Але повторне навчання та складання кваліфікаційного іспиту буде можливим лише за контрактом.

Планується, що експериментальний проєкт триватиме до 31 грудня 2026 року.

Пропозиції та зауваження до проєкту постанови необхідно надсилати до 9 травня на електронну адресу mykhailo.holubiev@mon.gov.ua.

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news