logo
03/05
02/05
01/05
30/04
29/04
26/04
2 ...

Більшість українців погоджуються, що демократія, попри свої недоліки, є найкращою системою правління

25-04-2024 16:27161

Більшість українців погоджуються, що демократія, попри свої недоліки, є найкращою системою правління
Фото: grinchenko-inform.kubg.edu.ua

Україна є шостою серед досліджуваних країн по рівню цілковитої згоди з твердженням що «Демократія може мати свої недоліки, але це - найкраща система правління». 

У цьому тренді вона приєднується до Європейських країн, перші п’ять позицій займають Швеція, Австрія, Німеччина, Іспанія, Швейцарія.  Про це свідчить масштабне дослідження соцгрупи «Рейтинг» у співпраці з всесвітньо відомим інститутом досліджень Gallup International. Опитування відбувалось в межах проєкту «End of Year» 2023.   

В цілому в Україні з цим твердженням згодні 64%, 14% і згодні, і не згодні, і лише 16% з цим не погодились. 

Найбільше незгодних з тим, що демократія найкраща форма правління серед опитаних в Іраку, Кенії, Пакистані, Перу, Молдові. 

Також Україна входить у топ десять країн, які відповіли що їх країною керує воля народу. З цим погодились 44%, 17% частково згодні, однак 36% так не вважають. Серед країн, які вважають що їх державою керує воля народу Швеція, Індія, Афганістан, Косово, Швейцарія, Малайзія. 

Найменше відчувають, що народ керує країною у Боснії та Герцеговині, росії, Болгарії, Північній Македонії.  

Міжнародне опитування Gallup International End of Year Survey (EoY) — це щорічна традиція, започатковане та розроблене дослідження  в 1977 році. Відтоді опитування проводиться щороку. Цього року проєкт проводився в 41 країні світу. 

Усього було опитано 40 428 осіб у всьому світі. У кожній країні протягом жовтня-грудня 2023 року було опитано репрезентативну вибірку близько 1000. В Україні опитування проводила Група Рейтинг. 

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news