logo
04/05
03/05
02/05
01/05
29/04
28/04
2 ...

Дуда і Туск обговорять розміщення ядерної зброї у Польщі

25-04-2024 18:05224

Дуда і Туск обговорять розміщення ядерної зброї у Польщі
Фото: gov.pl

Президент Польщі Анджей Дуда запросив прем'єр-міністра Дональда Туска до президентського палацу, щоб обговорити серед іншого розміщення ядерної зброї за програмою НАТО Nuclear Sharing.

Про це пише «Європейська правда» з посиланням на телеканал TVN24

За словами Дуди, під час його нещодавнього візиту до Сполучених Штатів питання програми Nuclear Sharing і можливої участі в ній Польщі «виникало в розмовах з політиками і журналістами».

«Я дав коментар з цього приводу для польської газети. Прем'єр-міністр Дональд Туск тоді сказав, що хотів би зустрітися зі мною на цю тему і поговорити. Я відповів, що, звичайно, готовий», – сказав Дуда.

Він повідомив, що направив запрошення прем'єр-міністру про зустріч 1 травня до полудня.

Раніше польський президент заявив, що у разі рішення союзників «про розміщення ядерної зброї в межах спільного використання ядерної зброї також і на нашій території, з метою зміцнення безпеки східного флангу НАТО», Варшава буде готова до цього.

Натомість прем’єр Туск різко прокоментував цю заяву: «Я з нетерпінням чекаю зустрічі з президентом Дудою, тому що це питання стосується безпосередньо і дуже однозначно польської безпеки. І я хотів би добре зрозуміти наміри пана президента».

«Я хотів би знати всі обставини, які спонукали президента зробити цю заяву», – наголосив Туск.

Nuclear Sharing – це програма НАТО, яка діє з 1960-х років. Це один з елементів ядерного стримування НАТО, що пов'язує США та їхніх європейських союзників, які не мають власної ядерної зброї. Це практичне поширення ядерної парасольки США на Європу.

Leopolis.news