logo
04/05
03/05
02/05
01/05
2 ...

50 тис. грн з особи: на Львівщині викрили групу лікарів, які «списували» ухилянтів

26-04-2024 11:27390

50 тис. грн з особи: на Львівщині викрили групу лікарів, які «списували» ухилянтів
Фото: УСБУ Львівщини

У результаті комплексних заходів на Львівщині Служба безпеки затримала організовану злочинну групу посадовців медичного закладу охорони здоров’я.

Про це повідомляє Управління СБ України у Львівській області. 

За даними слідства, фігуранти підробляли медичні висновки про призначення групи інвалідності, у тому числі з метою ухилення від мобілізації.

Вартість таких послуг становила до 50 тисяч гривень з особи.

Організатором схеми виявився голова однієї з лікарсько-консультативної комісії району, який до оборудки залучив інших вузькопрофільних медичних спеціалістів лікарні.

Спецслужба встановила понад п’ятдесят епізодів їх злочинної діяльності та на даний час задокументувала 10 випадків отримання медиками неправомірної вигоди на загальну суму близько 200 тис. грн.

За результатами обшуків проведених за місцями роботи, проживання та у службових приміщеннях підозрюваних виявлено:

  • фальсифіковані медичні документи щодо встановлення особам інвалідності;
  • готівкові кошти в сумі близько 2,5 млн в гривневому еквіваленті (походження яких з’ясовується);
  • інші чорнові записи, які підтверджують протиправну діяльність.

Також під час слідчих дій у фігурантів провадження було вилучено частину коштів з суми хабара, який у лютому ц.р. організатор схеми отримав за видачу «документів» про інвалідність. 

Як уточнили у Теруправлінні ДБР у Львові, суми для кожного пацієнта визначали різні, в залежності від того, чи інвалідність встановлюється вперше, чи її потрібно було продовжити. Для жінок «послуги» коштували дешевше. Найвищі «цінники» були для чоловіків призовного віку, яким довідка про інвалідність давала змогу виїхати за кордон. 

Станом на сьогодні п’ятьом учасникам схеми вже повідомлено про підозру за ч.3 ст. 28, ч.3 ст. 368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою, вчинено організованою групою осіб, поєднаному з вимаганням неправомірної винагороди).

Вирішується питання про обрання для них міри запобіжних заходів.

Триває слідство. Встановлюються й інші особи причетні до вказаної протиправної схеми.

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news