logo
03/05
02/05
01/05
30/04
29/04
28/04
2 ...

У Львові проходить експозиція старовинних галицьких плащаниць та кованих хрестів Олега Боньковського

26-04-2024 14:29122

У Львові проходить експозиція старовинних галицьких плащаниць та кованих хрестів Олега Боньковського
Фото: Бюро спадщини

У Львові у храмі Священномученика Климентія Шептицького виставили для огляду старовинні галицькі плащаниці, ікони страстей Христових з фондів меморіального музею Митрополита Андрея Шептицького, а також авторські ковані хрести Олега Боньковського. Виставка присвячена пам’яті загиблих захисників України.

Про це повідомляє ЛКП «Бюро спадщини».

«Сама експозиція має назву «Плащаниця. Страсті Христові» і ми її присвячуємо воїнам, які віддали своє життя за волю України. Плащаниці є майже з цілої Галичини, зокрема XVI століття з села Путятичі Городоцького району. Там збереглися підписи жертводавців, це є одна найдавніша», — каже отець Севастьян.

Збирання плащаниць та ікон було ініційоване засновником музею і настоятелем храму, отцем-доктором Севастіяном Дмитрухом. У музейних колекціях зберігається близько 50 старовинних плащаниць, серед яких найдавніша, датована 16 століттям, знайдена на смітнику в селі Путятичі на Городоччині, також була виставлена.

До прикладу, дві подібні ікони розпʼятого Христа були знайдені у Новому Милятині та Глинянах. Перша — в костелі, друга у церкві. Але старші жителі сіл розповідають, що на відпусти ходили одні до одних молитися цим іконам, навіть попри те, що одна була в римо-католицькому, а інша в греко-католицькому храмах. А котра з них старша потрібно досліджувати.

Також на виставці можна побачити Пієту в живописі, датовану 1728 роком.

В експозиції присутні приватні ікони митрополита Андрея Шептицького та греко-католицьких владик, копії ікон, авторство яких приписується самому митрополиту і які дивом збереглися у підпільних монастирях, а також давні твори європейських митців.

Олег Боньковський, народний художник України, представив на виставці свої ковані хрести. Ці хрести, як він пояснив, є виразом Божої любові, символізують дух і силу, мають власну символіку, орнаментику і стиль.

Вхід вільний. Експозиція доступна за адресою, вул. Кривоноса, 1. Її можна буде відвідати до Великодня. Можлива добровільна пожертва на розвиток музею Митрополита Андрея Шептицького.

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news