logo
25/04
24/04
23/04
22/04
21/04
19/04
17/04
2 ...

Повне скасування депутатської недоторканості може призвести до знищення парламентаризму в Україні – експерт

05-11-2019 16:00674

Повне скасування депутатської недоторканості може призвести до знищення парламентаризму в Україні – експерт
Фото: прес-клуб Львів

Аналітик ГМ «Опора», Львів Олександр Неберикут вважає, що повне скасування депутатської недоторканості може призвести до знищення парламентаризму в Україні.

Таку думку Олександр Неберикут висловив під час засідання Львівського пресклубу на тему «Депутатська недоторканність: від «тесту Дубневича» до змін у Кримінальному кодексі», повідомляє кореспондентка Leopolis.news.

Аналітик зазначив, що у випадку скасування недоторканості парламент стане конвеєром для штампування законів не на запит виборців, а на запит заможних людей чи політичних груп.

«Тож відмовитись від депутатської недоторканості ми не можемо, але про обмеження маємо говорити. Є ж різні моделі недоторканості і нема абсолютно єдиного стандарту. Навіть у найдемократичніших країнах є різні підходи до регулювання депутатської недоторканості. У нас, як і в більшості пострадянських країн, діє французька жорстка модель, яка максимально захищає депутата від будь-якого втручання у його діяльність та будь-яких переслідувань. Натомість у Штатах чи Британії, скажімо, такої жорсткості ніколи не було, але вони нічого не втратили на інституційні незалежності своїх парламентів», – сказав Олександр Неберикут.

Він додав, що у демократичній державі – такій, як США – можна суттєво обмежувати недоторканість депутата, бо його захистить судова влада.

«Дискусія про депутатську недоторканість – це насправді дискусія про рівень демократичності країни. З одного боку Україна не є демократичною, зважаючи на спадщину радянського часу та відсутність реформ. З іншого боку в нас відбувся певний прогрес, можливо, в судовій, антикорупційній системах не настільки, як хотілось би, але все ж відбулися багато змін, які зміцнили демократичну інституцію в Україні. Тож мені здається, що зараз є той момент, коли рівень демократичності публічних інституцій значно вищий, ніж це було в попередні роки за будь-яких президентів. Загалом, думаю, депутатську недоторканість вартує обмежувати, але не скасовувати», – сказав експерт.

Леся БУРБАН, Leopolis.news