logo
28/03
27/03
26/03
25/03
24/03
2 ...

Львівщина стала другою в Україні за кількістю заяв на навчання за регіональним замовленням

06-11-2019 16:53596

Львівщина стала другою в Україні за кількістю заяв на навчання за регіональним замовленням
Фото: Львівська ОДА

Сьогодні, 6 листопада, відбулось засідання Регіональної ради професійної освіти при голові Львівської обласної державної адміністрації.

Про це повідомляє пресслужба Львівської ОДА.

Серед учасників засідання – перший заступник голови Василь Лозинський, заступник голови Львівської ОДА Іван Собко, заступник голови Львівської обласної ради Юрій Гудима.

«Час не стоїть на місці й актуальність тих чи інших професій зрозуміло змінюється. І ми маємо встигати за цими тенденціями. Сьогодні в нас є комунікація між закладами профтехосвіти, підприємствами, центром зайнятості та профільними департаментами, зокрема економікою, освітою. І в цій комунікації нам важливо скоригувати Регіональне замовлення, а також обговорити ті виклики, які сьогодні стоять перед нами у напрямі професійно-технічної освіти», - зазначив Василь Лозинський.

«Перебуваючи із робочим візитом на Львівщині Міністр освіти та науки України Ганна Новосад позитивно відзначила тенденції по профтехосвіті у Львівській області. Понад 100 млн грн, які ми вклали в розвиток професійно-технічної освіти, свідчать про те, що профтехосвіта є в пріоритеті на Львівщині. І ми, готуючи макропоказники на наступний рік, в межах фінансового ресурсу обов’язково врахуємо побажання по цьому напрямку», - зазначив Іван Собко.

Про стан виконання регіонального замовлення, а також коригування обсягів регіонального замовлення на підготовку фахівців та робітничих кадрів у закладах професійної (професійно-технічної освіти) та фахової передвищої освіти Львівської області у 2019 році розповів т.в.о директора департаменту освіти і науки Ігор Гайдук.

«Згідно з регіональним замовленням на 2019 рік, затвердженого регіональною радою, обсяг регіонального замовлення у робітничих кадрах та молодших спеціалістах по області склав 10750 осіб. За даними Міністерства освіти та науки України, Львівщина увійшла у ТОП-5 регіонів по Україні, які отримали найбільше заяв на навчання за регіональним замовленням, ми на другому місці із показником – 7616 учнів в абсолютних цифрах. По виконанню регіонального замовлення маємо 71 %, по державному – 74 %», - зазначив Ігор Гайдук.

Серед ТОП-10 професій, на які зараховано найбільшу кількість учнів – кухар, електрогазозварник, слюсар з ремонту колісних транспортних засобів, водій автотранспортних засобів, перукар, тракторист-машиніст сільськогосподарського (лісогосподарського) виробництва, оператор з обробки інформації та програмного забезпечення, кравець, офіціант, машиніст автомобільного крана.

Серед професій на які не відбувся відбір – слюсар, токар, електромонтер контактної мережі, соціальний робітник, озеленювач/лісоруб.

Як наголосив т.в.о. директора департаменту економічної політики Львівської ОДА Степан Куйбіда сьогодні регіональне замовлення потребує коректив з точки зору потреб економіки, а відтак при його формуванні важливою має бути думка суб’єктів господарювання.  

В межах засідання порушили також актуальні питання галузі, серед яких забезпечення кадрами, матеріально-технічна база для навчання, фінансування.

За підсумками засідання скоригували обсяги регіонального замовлення на підготовку фахівців та робітничих кадрів у закладах професійної (професійно-технічної) та фахової передвищої освіти Львівської області у 2019 році. Також прийняли рішення щодо напрацювання проєкту інформаційної кампанії із залучення учнів Львівщини до виробничих професій.

Також у планах - спільно з Львівським обласним центром зайнятості підсилити роботу щодо перекваліфікації працівників та залучення їх до виробничих спеціальностей.  

Leopolis.news