logo
28/03
27/03
26/03
25/03
24/03
2 ...

Ярослав Грицак поділився зі студентами Франкового вишу своїм баченням шляху успішного розвитку України

08-11-2019 15:53370

Ярослав Грицак поділився зі студентами Франкового вишу своїм баченням шляху успішного розвитку України

7 листопада 2019 року український науковець і публіцист, доктор історичних наук, професор Українського католицького університету Ярослав Грицак зустрівся зі студентами та викладачами ЛНУ ім. Івана Франка. В межах лекції він ознайомив аудиторію із історично обґрунтованими перспективами українського економічного та політичного життя.

Представив гостя  проректор з науково-педагогічної роботи та соціальних питань і розвитку Університету Володимир Качмар, інформує прес-центр університету.

Перед тим, як поділитися з аудиторією своїми інтелектуальними напрацюваннями, Ярослав Грицак зізнався, що готує книгу, читачами якої бачить передовсім молоде покоління. Метою праці є вивчення найвигіднішого шляху реформування України, враховуючи її багатогранну історію та досліджуючи приклади перемог та поразок інших держав, які є (або ж були) на карті світу.

«1990-го року Німецький банк робив прогноз, на той випадок, якщо Радянський Союз розпадеться, тоді найкращі шанси самостійного життя пророкували Україні. Натомість, сучасні показники ВВП демонструють, що серед усіх колишніх комуністичних країн наша держава значно відстає в економічному розвитку. Той, хто мав бути першим, став останнім. Я вважаю, що Deutsche Bank помилився, тому що не врахував історію, а вона має значення», – пояснив лектор та проілюстрував присутнім статистичні дані, що доводять прямий зв’язок між показником ВВП, демографічною ситуацією у країні та рівнем її добробуту.

Окресливши тривожні реалії сьогодення, Ярослав Грицак запропонував певні кроки, введення в дію яких, на його погляд, стане своєрідним каталізатором у наверненні будь-якої держави, в тому числі й України, до найвигіднішої траєкторії розвитку. Перший пункт лектор зобразив під гаслом «зроби собі національну державу» і наголосив на тому, що імперії, за винятком Британської, не витримують тиску модернізації, тим самим втрачають свій шанс на прогресивне майбутнє. Тому, фактично, 1 грудня 1991 року українці вже зробили перший стратегічно правильний вибір на шляху до політико-економічного розвитку.

«Для того, аби реалізувати цей перший крок, потрібно зрозуміти, чи існує конкретна нація, бо якщо ні, то її потрібно будувати. Свого часу Ернест Ренан сказав: «Нація – це щоденний референдум», тобто щодня має бути згода мешканців певної території називатися єдиним народом», – процитував Ярослав Грицак та навів результати багаторічних опитувань, які продемонстрували, що рівень підтримки українцями своєї незалежності падає щоразу, коли погіршується економічне становище в державі, але значно зростає, коли суверенності загрожує небезпека. «Така реакція доводить те, що українська нація є і її не потрібно формувати, але варто модернізувати», – додав історик.

Неминучим кроком на шляху до успіху, на погляд Ярослава Грицака, стане криза. Проте, за словами лектора, лякатися її не варто, оскільки, вона одночасно є втіленням як небезпеки, так і можливостей. «Криза – це загроза, яка створює нагоду», – вважає лектор.

Не менш важливим засобом досягнення провідних позицій в політико-економічних рейтингах є правильний набір цінностей, які, власне, й визначають траєкторію руху держави. Згідно з дослідженням Ярослава Грицака, є чотири категорії моделюючих якостей, до яких належать секулярно-раціональні, релігійно-традиційні, цінності виживання та самовираження. Відповідно до того, у якому політичному та економічному середовищі зростало певне покоління, такі й цінності формувалися у його свідомості. Опираючись на дослідження, лектор зазначив, що залишаються «пасти задніх» на дистанції економічного зростання держави, що не здатні зосередити увагу на вираженні власної унікальності.

«Молоді люди, які зараз досягають свого повноліття, є першим в історії України поколінням, якому притаманні цінності самовираження», – підкреслив лектор і наголосив на тому, що завдання «добудувати останній кілометр мосту» тепер лежить на плечах цієї молоді.

Компонуючи воєдино багатогранність своїх поглядів, Ярослав Грицак підсумував, що реформи не можуть обмежуватися політичними й економічними змінами: важливою є гуманітарна політика. А своєрідним інструментом «подолання історії» і виправдання прогнозів Німецького банку є політична воля народу, яка є тим єдиним пунктом, якого бракує Україні для того, аби стати на шлях прогресу. «Адже націю ми маємо, не менш важлива демократія у нас також є, як і сформовані цінності та навіть криза», – пояснив лектор.

На завершення лекції Ярослав Грицак звернувся до студентів із закликом сформувати свою політичну волю, не ігнорувати можливостей та викликів, які приносять зміни життю країни, бути свідомими громадянами та брати у свої руки ініціативу формування тої держави, якої прагне українство.

Leopolis.news