Викривати фейки та міфи у медіа вчили журналістів на тренінгу у Києві (ФОТО)

http://leopolis.news/post/10884/vykryvaty-feyky-ta-mify-u-media-vchyly-jurnalistiv-na-treningu-u-kyevi-foto

08/11/2019

Цей медійний захід у якому взяли участь практикуючі журналісти із багатьох областей України та працівники, причетні до медійних структур, був організований і проведений Академією української преси за підтримки Фонду Фрідріха Науманна за свободу та Національної спілки журналістів України.

Розпочався тренінг із вітального слова президента АУП професора Валерія Іванова, в якому він в загальних рисах окреслив суть семінару.

Координатор проєкту в Україні та Білорусі Фонду Фрідріха Науманна Володимир Олійник розповів  учасникам тренінгу про історію створення Фонду, його профільну діяльність та представництва у країнах світу.

Під час навчання учасники семінару слухали цікаві лекції рол те, як змінилися уподобання аудиторії і за рахунок чого виживають фейки, про принципи перевірки інформації та стандарти повідомлення, про факт-чекінг у журналістських матеріалах, про інформаційні міфи та фейки, про деталі як ключ до розкриття фальсифікацій і фейків, про софт ( комп'ютерне програмне забезпечення) для виявлення бото-акаунтів та автентичності фотографій тощо.

Також в процесі навчання учасники тренінгу виконали низку практичних завдань,  зокрема будували історію на фактах, шукали маніпуляцію та спотворення інформації за ключовими елементами, перевіряли першоджерела, створювали політичний виступ, визначали геолокацію, час та оригінал зображення, створювали структуру журналістського розслідування та інші вправи.

Завершився тренінг врученням сертифікатів усім учасникам.

Тренерами та експертами семінару, окрім вищезгаданих Валерія Іванова та Володимира Олійника, були медіатренер, кандидат філологічних наук, викладач Київського національного університету ім. Т.Шевченка Андрій Юричко та медіатренер, керівник фактчек-проєкту «БезБрехні» Олександр Гороховський.

Михайло ШИШКА, журналіст, спеціально для Leopolis.news

Фото автора