logo
18/04
17/04
16/04
2 ...

Податківці пояснили, чи потрібні касові апарати ФОПам для банківських операцій

11-11-2019 17:53494

Податківці пояснили, чи потрібні касові апарати ФОПам для банківських операцій
Фото: Ілюстративне

Підприємцю не треба використовувати касові апарати (РРО), якщо розрахунки за придбаний товар (послугу) оплачуються з рахунку на рахунок без платіжних карток — як безготівково, так і через касу банку.

Про це йдеться у роз’ясненні ДПС до закону про застосування РРО. 

«Тобто юристи, консультанти, айтішники, інші самозайняті особи, в тому числі і ті, хто працює на третій групі спрощеної системи оподаткування, не мають застосовувати реєстратори розрахункових операцій, якщо їх клієнти розраховуються з ними виключно у безготівковій формі без застосування платіжних карток і перераховують їм кошти на поточний рахунок банківським переказом. 

Також РРО не потрібні, якщо клієнт в касі банку вносить готівку для подальшого її зарахування на поточний рахунок продавця», – зазначив голова ДПС Сергій Верланов. 

ДПС зазначає, що в цих випадках «спрацьовує» звільнення, передбачене для банківських операцій відповідно до пункту 2 статті 9 закону про застосування РРО.

Якщо розрахунки за товар чи послугу відбулися із використанням банківської платіжної карти, то така операція підпадає під визначення «розрахункової операції» для цілей згадуваного закону.  

«Це не нова норма: вимоги щодо застосування РРО по операціях із застосуванням платіжних карток діяли і раніше. Втім, ми розуміємо, що існує багато запитань щодо нюансів і практичних аспектів застосування реєстраторів розрахункових операцій при проведенні таких розрахунків. Тому спільно із Міністерством фінансів будемо їх роз’яснювати», – уточнив Верланов.

Нагадаємо, за новим законом, ФОПи 2, 3 та 4 груп зобов’язуються використовувати реєстратори розрахункових операцій, у тому числі у вигляді додатків на смартфон, чи комп’ютер. 

Зазначається, що Податкова служба безкоштовно надасть бізнесу програмний РРО, який називається «E-Receipt». Скачати і протестувати додаток можно з веб-сторінки податкової. Також можна створити власну програму і внести її в реєстр податкової.

Leopolis.news