Нардепи попередньо підтримала заборону пластикових пакетів в Україні

http://leopolis.news/post/11094/nardepy-poperedno-pidtrymala-zaboronu-plastykovyh-paketiv-v-ukrani

12/11/2019

За проголосувало 365 депутатів, інформує «Українська правда».

Як зазначається у пояснювальній записці законопроєкту, щороку кожен українець використовує близько 500 поліетиленових пакетів, в той час як у ЄС цей показник наближається в середньому до 90 пакетів.

Всього близько 6% від їх загального числа пізніше були направлені на переробку. 

Європарламент 24 жовтня 2018 року підтримав запровадження в ЄС заборони на використання всіх одноразових виробів із пластику до 2021 року: тонких пластикових пакетів, соломинок для пиття, ватних паличок, а також пластикових столових приборів, стаканчиків і тарілок.

Основною альтернативою пластиковим пакетам у світі є біорозкладні пакети.

Проте недостатнє законодавче регулювання в Україні спричинило колізію, коли споживачі вводяться в оману, вважаючи що пакет, який вони купляють не шкодить довкіллю.

Основна мета проєкту – визначення правових та організаційних засад використання пластикових пакетів, упорядкування відносин, що виникають під час розповсюдження пластикових пакетів на території України.

Проектом передбачається:

Заборона розповсюдження пластикових пакетів в об’єктах роздрібної торгівлі та об’єктах ресторанного господарства товщиною до 50 мкм з 1 січня 2022 року.

Обмеження не поширюються на біорозкладні пластикові пакети та надлегкі пластикові пакети шириною до 225 мм (без бокових складок), глибиною до 345 мм (з урахуванням бокових складок), довжиною до 450 мм (з урахуванням ручок), призначені для пакування та (або) транспортування свіжої риби і м’яса та продуктів з них, а також сипучих продуктів, льоду, які розповсюджуються у об’єктах роздрібної торгівлі в якості первинної упаковки.

Leopolis.news