logo
28/03
2 ...

Підприємці зі Стрия 10 разів ошукали освітян на дорогі продукти

13-11-2019 10:192016

Підприємці зі Стрия 10 разів ошукали освітян на дорогі продукти
Фото: blog.metro.ua

Відділ освіти Стрийської районної державної адміністрації 9 лютого уклав чотири угоди щодо закупівлі продуктів з місцевим приватним підприємцем Ганною Гірник на загальну суму понад 2 млн грн.

Про це стало відомо з порталу електронних закупівель Prozorro, пишуть «Наші гроші. Львів».

За угодами для закладів освіти купили фруктові соки на суму 675 тис. грн і печиво — 373 тис. грн. Крім того, придбали кефір, йогурт, сметану та згущене молоко за 293 тис. грн. За іншим договором — сир твердий, плавлений та кисломолочний на 684 тис. грн. Всі продукти в заклади приватний підприємець буде постачати до кінця 2018 року.

При цьому, вартість деяких з них є суттєво вищою, ніж на ринку. До прикладу, згідно з підписаними угодами, стрийські освітяни купили кефір жирністю 2,5% за 34,5 грн, натомість на ринку його вартість становить в середньому 20 грн за літр.

Також в Стрию придбали сметану придбали за ціною 72 грн/кг, а твердий сир за 155 грн/кг. Водночас на гуртовому ринку «Шувар» ці продукти продаються за 54 грн/к та 120 грн/кг відповідно.

Єдиним конкурентом підприємця Ганни Гірник на торгах виступав ще один місцевий підприємець Василь Дрозд. Але у всіх випадках його пропозиції були відхилені через невідповідність тендерній документації.

Цікаво, що протягом грудня 2017-січня 2018 року Василь Дрозд загалом взяв участь у 10 тендерах. Всі вони від відділу освіти Стрийської РДА. Але в жодному з них Василь Дрозд не здобув перемогу – його пропозиції відхиляли через відсутність низки документів: банківської гарантії, довідки про працівників, матеріально-технічну базу та аналогічних договорів.

Він кожного разу «забував» завантажувати одній й ті ж самі документи. В усіх випадках Василь Дрозд був єдиним конкурентом Ганни Гірняк.

Пов’язує цих підприємців також і спільний номер телефону, яким вони послуговуються по черзі. В одній із тендерних пропозиції Василь Дрозд вказує як контактний телефон номер 0508812442.

Цей самий номер подавала Ганна Гірник як свій контактний на Zakupki.prom, одному з закупівельних майданчиків системи Prozorro, ще на початку 2017 року.

ФОП Ганна Гірник почала отримувати держзамовлення з листопада 2016 року. З цього часу перемогла у 89 тендерах на загальну суму 11,5 млн грн, серед них 50 угод від відділу освіти Стрийської РДА на 9,7 млн грн.

Крім вищезгаданого Василя Дрозда, найчастіше конкурує з ФОП Олесею Калашник (12 тендерів). В свою чергу Олеся Калашник неодноразово фігурувала у матеріалах «НГ. Львів», зокрема, її фірму Антимонопольний комітет визнав винною у спотворенні результатів торгів.

Leopolis.news