logo
19/04
18/04
2 ...

На Старосамбірщині почали відроджувати середньовічні традиції ярмаркування

15-11-2019 12:12944

На Старосамбірщині почали відроджувати середньовічні традиції ярмаркування
Фото: Leopolis.news

Лицарські бої, тематичні танці і вогняне-шоу, середньовічні музика і декорації…

У Новому Місті на Старосамбірщині взялися відновлювати середньовічну  традицію святкувань на Дня святого Мартина.

У цей день римо-католицька громада відзначає храмовий празник у костелі Святого Мартина, збудованому у XVI столітті і донині зберігся діючим. На свято до Нового Міста приїжджають поляки з Перемишля та його околиць, родичі тих, хто виїхав звідси у 40- 50-х роках минулого століття. Приходить невелика на сьогодні місцева римо-католицька громада, яка налічує до 50 осіб, жителі прилеглих сіл. Традиційно відбувається святкова відправа, частування.

Цього року вирішили змінити формат святкування, взявши за основу традиції середньовіччя. Ідея належить проєкту CowBoyky: Український Дикий Захід, який реалізовує Новоміська ОТГ у співпраці із Західноукраїнським ресурсним центром за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Креативні CowBoykи зробили забаву атмосферною, цікавою. Запросили акторів творчої групи «Княжа забава». Чарівні дами в автентичному вбранні виконали середньовічні танці. Лицарі у шатах із мечами продемонстрували вправність у лицарських боях. Охочі могли навчитися танцювати середньовічних танців, сфотографуватися з лицарями. 

«Колись давно, у минулому столітті, ще за часів Австрії, у Новому Місті День Святого Мартина святкували дуже гучно. Тут був ярмарок, на який з’їжджалися люди з навколишніх сіл. Ми вирішили спробувати відновити хоча б частково, наскільки нам це вдалося, звичайно, у сучасному форматі», - розповіла Оксана Заяць, виконавчий директор ФРГО « Західноукраїнський ресурсний центр», що реалізує проект CowBoyky: Український Дикий Захід  в Новоміській ОТГ.

Допоміг у відтворенні давніх традицій Михайло Кріль - доктор історичних наук професор, краєзнавець, місцевий житель із сусіднього містечка Добромиля, який написав не одну книжку про історію рідної Старосамбірщини.   

На святі було не тільки феєрично і атмосферно, а ще й дуже смачно. Для цього постаралися новомістянські господині, які входять до складу кооперативу «Файні сусіди», утвореного у межах ковбойського проєкту. Газдині частували гостей традиційними бойківськими стравами, голубцями із підливою з карпатськими грибами. Як і годиться на празник, напекли солодкого. 

Особливо цікаво було на празнику дітям.  Аніматор Оксана зі студії дитячої творчості «Руда Панда» наклала аквагрим. Дітки покидали  святкову площу  ще й з різнокольоровими ковбойськими кульками. 

На завершення празника учасниці творчої групи «Княжа забава» влаштували на площі біля величних цегляних мурів костелу неймовірне феєричне фаєр-шоу. 

«Я скільки живу, ще такого храмового свята не бачив, - зазначив місцевий священник Тадеуш. – Про це мені говорили наші парафіяни, такою є і моя думка. Переконаний, що з року в рік наше свято буде популярнішим, щораз нас буде більше і буде радісне».

Leopolis.news