logo
22/03
21/03
15/03
06/03
29/02
28/02
23/02
21/02
20/02
13/02
09/02
07/02
06/02
2 ...

Містобудівна рада у Львові погодилась дотримуватись свого положення

18-11-2019 12:226253

Містобудівна рада у Львові погодилась дотримуватись свого положення

Зламати стару схему роботи консультативно-дорадчих рад при органах влади, які передбачені законом, однак працюють на громадських засадах можна лише радикальними методами.

 

Інцидент, який стався на засіданні архітектурно-містобудівної ради 8 листопада 2019 року за активної участі представників ГО «Розвитку Громади» та Громадської ради при ДАБІ області дав позитивні наслідки, повідомляє rozvytok-hromady.com.

Про зірване перше засідання оновленого складу містобудівної ради галасували наближені до міського голови ЗМІ, чиновники і архітектори, однак причини інциденту так ніхто і не пояснив. Новопризначений головний архітектор міста Антон Коломєйцев, аби не заглиблюватись у проблематику швиденько звернувся до правоохоронних органів. Однак, неочікувано, цього ж дня в соціальній мережі Фейсбук з’явився пост «Членство у містобудівній раді» одного із новозапрошених членів містобудівної ради Андрія Бєляєва, в якому він дав оцінку поведінки громадських активістів і аргументацію, підкріплену власним прикладом, раціональності їх вимог. Публічна позиція молодого архітектора була розділена іншими членами цього експертного органу. Відтак, 15 листопада виконавчий комітет Львівської міської ради проголосував за проект рішення «Про внесення змін до рішення виконавчого комітету № 40 від 20.01. 2017 року», яким передбачено внесення змін до положення про містобудівну раду,а саме зміну складу містобудівної ради, уточнення термінів подачі документів та порядок оприлюднення результатів засідань. Як зазначив член виконкому і водночас член містобудівної ради Орест Печенко: рішення і результати голосувань містобудівної ради мають оприлюднюватись вже на наступний день після засідань. Він наголосив про важливість виключення конфлікту інтересів і про те, що розробники містобудівної документації, які є членами містобудівної ради мають повідомляти про конфлікт інтересів, а також наполіг на уточненні термінів розгляду документів, який становитиме 20днів. 

Отже, 8 листопада на засіданні містобудівної ради, активісти ГО «Розвиток Громади» справедливо і ввічливо вимагали дотримання вимог положення, з трансляцією у прямому ефірі та врахуванням громадських слухань, з завчасним оприлюдненням порядку денного засідань, повідомленням про конфлікт інтересів і результати голосувань, які зазвичай залишаються зафіксованими на таємному аркуші містобудівної документації

Дотримання положення у роботі містобудівної ради може мати лише позитивні наслідки, однак все залежатиме від архітекторів які є у складі ради, адже за два роки постійного контролю ГО «Розвиток Громади» сфери містобудування, львів’яни не раз чули від колишнього головного архітектора Юліана Чаплінського, що «Відтепер містобудівна рада працюватиме згідно чинного законодавства». Сподіваємось, що цього разу заявлені зміни матимуть прикладний і постійний характер.

Нагадаємо, що ГО «Розвиток Громади» висвітлює проблематику будівництва у місті Львові з січня 2018 року. Перша стаття з аналізом виконання Генплану міста із назвою «Львів розростається хаотично?» підняла питання необхідності коригування Генплану і спричинила обговорення проблем пов’язаних з повною відсутністю будівництва інфраструктури. В подальшому представники ГО «Розвиток Громади» спільно з мешканцями відстоювали дотримання плану зонувань, збереження соціальних і відпочинкових об’єктів. Питання діяльності архітектурно-містобудівної ради завжди піднімались контексті відсутності експертної думки «Чому не радить архітектурно-містобудівна рада?», носієм якої має бути цей дорадчий орган. Про «Звичний конфлікт інтересів в містобудівній раді Львова» активісти наголошували неодноразово, адже він породжує відсутність альтернативної думки у сфері містобудування і спричиняє прийняття рішень які погіршують якість життя львів’ян.