logo
29/03
28/03
2 ...

У НАТО привітали повернення захоплених Росією українських кораблів

19-11-2019 15:11185

У НАТО привітали повернення захоплених Росією українських кораблів

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що той факт, що Росія повернула Україні захоплені кораблі може мати позитивний вплив на імплементацію Мінських угод, але цей крок РФ мала б виконати вже давно, адже не мала права їх захоплювати.

Про це  він заявив на пресконференції у Брюсселі під час  напередодні зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО, повідомляє «Укрінформ»

«Повернення захоплених українських кораблів – це те, що Росія мала б зробити вже давно, адже вони (росіяни) не мали права захоплювати ці кораблі. Я вітаю той факт, що ці кораблі, нарешті, були повернуті. Це також відповідає міжнародним зобов’язанням Росії. Я думаю, що це добра новина. Будемо сподіватися, це допоможе досягти певного прогресу в імплементації Мінських угод та підтримати зусилля в «нормандському форматі», спрямовані на те, щоб знайти стійке політичне рішення для кризи в Україні», - зауважив керівник НАТО.

Він уточнив, що міністри закордонних справ країн НАТО обговорюватимуть це питання під час зустрічі у середу.

Столтенберг нагадав, що Північноатлантична Рада нещодавно здійснила візит до України, в Києві відбулася її зустрічі з Президентом Володимиром Зеленським. Постійні представники країн-членів також відвідали Одесу, де НАТО допомагає Україні в розбудові Морської академії та у вдосконаленні системи військово-морської освіти.

«Це свідчить, що союзники по НАТО надають Україні потужну політичну підтримку, але також практичну допомогу у таких сферах як кібернетична безпека, логістика, розвиток системи військового управління, практичні тренування для військ. Ми будемо продовжувати робити це. І ми також надішлемо дуже чіткий сигнал, що Росія має дозволити свободу судноплавства в Азовському морі і, зрозуміло, у Керченській протоці», – наголосив Столтенберг.

Як повідомляли, 18 листопада Росія в акваторії Чорного моря передала Україні катери «Нікополь» і «Бердянськ» та буксир «Яни Капу», які російські силовики обстріляли й захопили 25 листопада 2018 року.

Наступний саміт за участю лідерів України, Франції, Німеччини та Росії (так званої нормандської четвірки) має відбутися 9 грудня в Парижі.

Leopolis.news