Ігор Васюник: у 110 містах світу проїзд у громадському транспорті – безкоштовний

http://leopolis.news/post/11571/igor-vasyunyk-u-110-mistah-svitu-prozd-u-gromadskomu-transporti--bezkoshtovnyy

21/11/2019

Про це повідомляється на офіційному сайті політика.

Втім, від чергового підняття тарифів якість перевезень громадським транспортом у Львові не зміниться на краще, як щоразу нам обіцяють. Зміниться інше – зросте кількість необлікованої готівки в кишенях тих, хто роками «вдосконалює» громадський транспорт у Львові і непогано на цьому заробляє.

Пропоную подивитись на вічну проблему з відсутністю якісного громадського транспорту у Львові трохи ширше, ніж в рамках заданої міськими чиновника дискусії “як платите - так і маєте”. Хто і навіщо переконує львів’ян у тому, що саме ціна за проїзд у міському громадському транспорті прямо впливає на якість перевезень? Про це трохи згодом.

Спершу - про тезу “БЕЗКОШТОВНИЙ ТРАНСПОРТ - ЦЕ РЕАЛЬНО!”, яка підняла величезну хвилю обговорень у Львові.

Друзі, це справді реально! Все більше міст Європи та Америки роблять проїзд у громадському транспорті безкоштовним для містян і при цьому зразковим по якості послуг та комфорту. Цей досвід варто вивчити.

Далеко їздити не треба. В сусідній Польщі в 10-ти містах мешканцям повністю скасували оплату за проїзд, ще у понад півсотні - зробили громадський транспорт частково безкоштовним.

Кількість таких міст лише зростатиме:

Париж має намір скасувати оплату за проїзд в 2020 році

Люксембург хоче скасувати плату за проїзд у трамваях, автобусах і поїздах в 2020 році

П’ять міст Німеччини також заявили про такий намір

Цікавий приклад столиці Естонії – Таллінна, де також скасували оплату за проїзд в громадському транспорті. Їхній кейс став настільки успішним, що його поширили на всю країну, а також перейняли інші міста світу.

Таллінн скасував оплату за проїзд у всіх видах громадського транспорту ще 2013 року. Не платити за квиток мали право лише мешканці Таллінну і підприємці чи власники бізнесу, котрі зареєструвалися у столичній податковій службі.

Тодішнього мера, який запропонував зробити громадський транспорт повністю безкоштовним для талліннців, політичні опоненти звинувачували у популізмі, а містян лякали тим, що місто збанкрутує.

Безкоштовний громадський транспорт у Таллінні

Безкоштовний громадський транспорт у Таллінні

Вже шостий рік як громадський транспорт в Таллінні - безкоштовний. Результат навіть перевершив очікування: в бюджет міста надійшло в два рази більше коштів, аніж було витрачено на оновлення громадського транспорту і забезпечення його якісної роботи. Лише за перший рік експерименту число підприємців з реєстрацією у Таллінні зросло на 25 000 осіб, відповідно - зросли надходження в міський бюджет від сплати податків.

Із запровадженням безкоштовного громадського транспорту зменшився рівень користування приватними авто – зникли затори, покращилась екологія в місті.

Загалом 80% мешканців Таллінна користуються громадським транспортом. Це дуже високий показник в порівнянні з 53% у Львові.

Цікавий ще один показник: мешканці Таллінна, стали менше користуватись приватним авто для поїздок по місту, почали більше гуляти містом і витрачати кошти на дозвілля, частіше відвідують заклади культури, кафе, ресторани. Це також дало додатковий підйом економіці міста.

В рік на забезпечення роботи громадського транспорту Таллінн витрачає 12 млн євро (324 млн грн). Ці кошти йдуть на обслуговування парку машин, на пальне та заробітну плату водіїв. На оновлення парку закладають додаткові кошти в бюджеті.

Безкоштовний громадський транспорт у Таллінні

Безкоштовний громадський транспорт у Таллінні

Ініціатива дала настільки відчутний поштовх соціально-економічному розвитку міста, що в липні 2018 року оплату за проїзд в міському громадському транспорті скасували в 11 з 15 регіонів всієї Естонії!

Досвід Таллінна доводить - безкоштовний транспорт для мешканців міста може бути якісним і комфортним, а вкладені в цей проект містом кошти окупились і стали вигідною інвестицією в розвиток міста.

В містах, які дивляться в майбутнє мінімум на 10 років вперед, давно зрозуміли стратегічну роль громадського транспорту для соціально-економічного розвитку міста: менше заторів → краща екологія → менше стресів → більша працездатність → ріст економіки міста.

 Як фінансуються перевезення в міському громадському транспорті в тих містах, де скасували для мешканців оплату за проїзд?

«Нічого немає безкоштовного» - це перше, що ви скажете, не знаючи про світовий досвід і керуючись звичною логікою прибутків-видатків.

У всіх містах, де проїзд в громадському транспорті зробили безкоштовним для мешканців, витрати на забезпечення його роботи закладені в міському бюджеті.

Прогресивні міста давно відвели міському громадському транспорту стратегічну роль №1 через його вплив на соціально-економічний розвиток міста. З цих же причин міських громадський не розглядають як окремий бізнес-проект, який має сам на себе заробляти. Можливо я вас здивую, але МІСЬКИЙ ГРОМАДСЬКИЙ ТРАНСПОРТ У ВСІХ РОЗВИНЕНИХ КРАЇНАХ СВІТУ, навіть там де платять за проїзд, ДОТАЦІЙНИЙ: з міських бюджетів виділяють компенсації на забезпечення його роботи від 25 до 90%!

Але для міст фінансування громадського транспорту є вигідною інвестицією, яка прямо і опосередковано впливає на добробут і здоров’я мешканців, а також економічний розвиток міста загалом, забезпечуючи додаткові надходження в казну. Ще раз перечитайте досвід Таллінна.

Як працює громадський транспорт у Львові? – НІЯК.

Працює за принципом: «якось їде і добре». На рівні відсталих країн, де також їздять маршрутки на зразок наших і їхнє завдання перевезти якомога більше пасажирів і суто з цього заробити гроші. Так це працює, наприклад, в Індії, Пакистані… і, на жаль, в Україні.

Питання не у збитковості громадського транспорту у Львові і точно не у низькій вартості проїзду, - у всьому світі міський громадський транспорт є дотаційним.

Проблема в тому, що покращити перевезення громадським транспортом у Львові просто не хочуть. Наголошую – НЕ ХОЧУТЬ. Бо ця сфера стала справжнім корупційним коритом.

І от знову львів’ян кличуть обговорити підняття вартості проїзду в львівських маршрутках, цього разу до 8 гривень. Як завжди переконуватимуть, що перевезення збиткові і лише від ціни проїзду залежить якість і комфорт громадського транспорту. Насправді, питання не в тому мало це чи багато (багато хто готовий платити і більше, тільки б нарешті вирішили проблему). Питання в тому, що ані 7 грн, ані 8 грн, і навіть 10 грн за проїзд – не обґрунтовані.

Жодного разу на громадських і депутатських слуханнях не надали фінансових розрахунків обґрунтування підняття вартості проїзду. І не нададуть! Тому що у Львові НЕМАЄ обліку пасажирів, НЕМАЄ обліку коштів, які пасажири платять за проїзд! Ніхто не знає, скільки точно в день комунальний і приватний транспорт перевозить пасажирів, і скільки з них пільговики.

У Львові обертається сотні мільйонів необлікованої готівки в сфері перевезень громадським транспортом. За різними оцінками, в тіні перебуває 30-40% коштів. Ці гроші не йдуть на покращення чи закупівлю нового транспорту, а осідають в чиїхось кишенях.

Зі слів самих чиновників Львівської міської ради, щодня весь транспорт Львова перевозить приблизно один мільйон пасажирів. Нехай половина з них їздить маршрутками по сім гривень – це 3,5 млн грн/день. Нехай ще половина їздить міським електротранспортом по п’ять гривень – це ще 2,5 млн грн/день. Нехай грубо віднімемо один мільйон гривень на пільговиків, студентів...

Львів’яни платять за проїзд в громадському транспорті

≈ 5 000 000 / день

≈ 150 000 000 / місяць

≈ 1 800 000 000 / рік

Ми можемо робити лише приблизні розрахунки, бо ніхто реально не обліковує пасажирів і кошти від оплати за проїзд в громадському транспорті.

За перевезення пільговиків приватним і комунальним перевізникам за минулий рік компенсували 77 мільйонів гривень. Однак за словами депутатів потрібно було близько 400 мільйонів гривень. В 2019 році в міському бюджеті вже заклали компенсацію за проїзд пільговиків в розмірі 240 мільйонів гривень. Просто загадка: а як рахують пільговиків перевізники, якщо у нас взагалі немає обліку пасажирів? Звідки всі ці суми і чому така величезна різниця між ними?

Ну і, звісно, ніхто не хоче говорити, що у прогресивних містах витрати на роботу громадського транспорту компенсовують не з розрахунку собівартості поїздки на одного пасажира, а від кілометражу маршруту.

Тепер питання і спробуйте самі дати на нього відповідь:

Чому у Львові 8-ий рік поспіль не можуть запустити Е-квиток?

Це б дало відповідь скільки їздить людей в громадському транспорті і скільки коштів від оплати проїзду надходить.

Електронний квиток не лише зробив би сферу перевезень пасажирів в міському громадському транспорті прозорою, а й допоміг би оптимізувати витрати, покращити якість перевезень і зекономити кошти.

В понад 15 містах України вже діє або тестують Е-квиток. Навіть Дрогобич випередив наше місто. А європейський та прогресивний Львів й далі з 2011-го року щось обговорює, оголошує, розглядає, передає, запрошує.

І давайте пригадаємо лише деякі випадки "покращення" громадського транспорту у Львові:

Афера із закупівлею вживаних трамваїв ЛКП «Львівелектротранс». Мільйони збитків, ніхто не покараний.

Непрацюючі інформаційні табло на трамвайних зупинках вартістю 500 тисяч євро.

150 білоруських автобусів купили в лізинг для АТП-1 за кошти з міського бюджету. Причому на таких «вигідних умовах», що їхня вартість зросла вдвічі. Хто отримав відкат від цієї угоди? До речі, більшість з цих автобусів простоює на території АТП-1.

Загалом за чотири роки дотації комунального транспорту вартували Львову 1,5 мільярди гривень. Чи львів’яни відчули покращення в громадському транспорту? – Ні!

Масштаби розкрадання навколо всіх цих «покращень» громадського транспорту колосальні. І поки ми копирсаємося в цьому болоті, вимагаємо прозорості обігу коштів та ефективного їхнього використання, в світі скасовують оплату за проїзд в громадському транспорті.

Чи реально зробити проїзд в міському громадському транспорті безкоштовним? Реально і це доводить світова практика!

Чи реально у Львові? – залежить від того, яку роль відводить міська влада громадському транспорту: залишити як вигідну корупційну годівницю чи зробити як в успішних містах світу – ефективним механізмом для росту економіки і підвищення якості життя мешканців міста.

Чи є у міста кошти на такий проект? Є! І якщо інвестувати - то повернеться у рази більше.

Найголовніше, просто треба менше дерибаном займатись і ефективно управляти містом.

Ввести Е-квиток і забрати готівку зі сфери громадських перевезень

Пам’ятати, що розвиток громадського транспорту - це стратегічне питання соціально-економічного розвитку міста.

Головна мета, чому у європейських і американських містах скасовують оплату за проїзд в громадському транспорті - це боротьба із заторами і покращення екології.

У заторах львів'яни і економіка міста щорічно втрачають

≈2,7 мільярда гривень

Це майже половина бюджету міста Львова!

І ці втрати лише зростатимуть, якщо громадський транспорт у Львові не зробити якісною альтернативою користуванню автомобілями для пересування по місту.

25 та 27 листопада у Львові відбудуться громадські слухання щодо підвищення вартості проїзду у міських маршрутках, а також у електротранспорті. Прийдіть.

Запитайте, як міська влада стратегічно бачить питання розвитку громадського транспорту у Львові, як планують боротись із заторами. Запитайте про Е-квиток і на підставі чого зробили обґрунтування підняття вартості проїзду у громадському транспорті.

І найголовніше запитайте: "Реально зробити у Львові безкоштовний громадський транспорт?"

Leopolis.news