logo
29/03
28/03
27/03
26/03
25/03
24/03
22/03
2 ...

КСУ визнав неконституційним законопроект Зеленського про уповноважених ВРУ

21-11-2019 14:12256

КСУ визнав неконституційним законопроект Зеленського про уповноважених ВРУ

Конституційний суд України визнав не відповідним до Конституції внесений президентом Володимиром Зеленським законопроект №1016 щодо уповноважених Верховної Ради.

Про це повідомляє прес-служба суду.

«У Висновку Суду вказується, що запропоновані Законопроектом зміни до статей 85 та 101 Конституції України передбачають запровадження нового виду парламентського контролю, який може вийти за межі контролю за додержанням конституційних прав і свобод людини і громадянина та потенційно може становити ризик надмірного втручання парламенту через уповноважених за додержанням Конституції України і законів у різні сфери суспільних відносин без дотримання балансу приватних і публічних інтересів, зокрема у підприємницьку діяльність, у діяльність інститутів громадянського суспільства, органів державної влади та органів місцевого самоврядування, а отже, може призвести до порушення та обмеження прав і свобод людини і громадянина».

Як зазначає суд, законопроект не відповідає вимогам частини першої статті 157 Конституції.

Стаття 157 Конституції: «Конституція України не може бути змінена, якщо зміни передбачають скасування чи обмеження прав і свобод людини і громадянина або якщо вони спрямовані на ліквідацію незалежності чи на порушення територіальної цілісності України».

Президент Зеленський вніс до Верховної Ради законопроект щодо введення інституту уповноважених. Він мотивував тим, що наразі є одна посадова особа – Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, на яку сьогодні покладена ця функція. На думку президента, одна особа не може ефективно виконувати належні їй повноваження у всіх сферах. 3 вересня нардепи направили законопроект до Конституційного суду.

Leopolis.news