logo
18/04
17/04
16/04
15/04
14/04
13/04
12/04
2 ...

Скалецька обіцяє збільшення фінансування програми «Доступні ліки» удвічі

22-11-2019 15:16213

Скалецька обіцяє збільшення фінансування програми «Доступні ліки» удвічі
Фото: Правда. Життя

Фінансування програми «Доступні ліки» збільшать вдвічі. Також до програми з 1 квітня 2020 року додадуть більше інсулінів.

 

Про це заявила очільниця Міністерства охорони здоров’я Зоряна Скалецька під час пресконференції у Житомирі 22 листопада, пише «Правда. Життя».

«Розшириться програма «Доступні ліки». Фінансування збільшиться вдвічі, а також з першого квітня додані інсуліни. У регіонах є нестача коштів для закупівлі інсуліну. Наступного року цієї проблеми не буде. Ми її вирішуємо включенням до програми «Доступні ліки», – повідомила Скалецька.

Зараз пацієнти з діабетом ІІ типу (інсулінонезалежним) отримують ліки за програмою «Доступні ліки», а з діабетом І типу (інсулінозалежним) за програмою реімбурсації інсуліну, повідомляють у МОЗ.

«Держава за рік покриває більшу частину потреби в інсулінах з державного бюджету, решту мають профінансувати органи місцевого самоврядування. У тих областях, в яких місцева влада виконує свою частину зобов'язань, програма працює безперебійно і всі пацієнти вчасно отримують потрібні ліки.

Переважна більшість проблем з нібито відсутністю інсулінів сьогодні виникають саме через невідшкодування місцевою владою аптекам вартості потрібних пацієнтам препаратів», – йдеться у повідомленні.

Сьогоднішня редакція Реєстру лікарських засобів від 15 серпня 2019 року містить 254 препарати, що підлягають реімбурсації, тобто відшкодуванню (повному, або частковому) для населення:

  • 195 препаратів для лікування серцево-судинних захворювань;
  • 45 препаратів для лікування діабету другого типу;
  • 14 препаратів для лікування бронхіальної астми.

З них 78 є безоплатними для пацієнтів, інші – з невеликою доплатою.

Leopolis.news