logo
17/04
16/04
15/04
12/04
11/04
2 ...

Дмитро Кулеба здійснив робочив візит до Литви

22-11-2019 21:181018

Дмитро Кулеба здійснив робочив візит до Литви
Фото: kmu.gov.ua

Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Дмитро Кулеба в рамках робочого візиту до Литовської Республіки провів низку двосторонніх зустрічей та взяв участь у комеморативних заходах.

Про це йдеться на «Урядовому порталі».

Під час зустрічі з Міністром закордонних справ Литовської Республіки Лінасом Лінкявічюсом вони обговорили стан українсько-литовських відносин та проекти допомоги Литви Україні. Держава, яка віддано підтримує суверенітет і територіальну цілісність України на тлі російської агресії, надає суттєву підтримку Україні, - і в зміцненні Збройних Сил, і у відбудові Донбасу, в освітніх та культурних проектах. Лінас Лінкявічус наголосив, що Литва і надалі підтримуватиме реформи в Україні як в рамках ЄС, так і у двосторонньому форматі.

Литва прийматиме в себе наступну, IV Міжнародну конференцію з питань реформ в Україні у липні 2020 року. Саме Лінас Лінкявічус під час ІІІ Міжнародної конференції з питань реформ в Україні, яка відбулася влітку в Торонто (Канада), запропонував Президентові України Володимиру Зеленському провести наступну конференцію у Вільнюсі. Підготовку конференції координує Секретаріат Кабінету Міністрів України. Сторони обговорили план проведення підготовчих заходів «на шляху до Вільнюса» взимку та навесні 2020 р. (у Києві – захід за участі неурядових організацій, у Брюсселі – обговорення можливих тем та результатів конференції). «Ця конференція стане потужною платформою для подальшої підтримки реформ в Україні. Ми проведемо цю конференцію не заради неї самої, а заради конкретних результатів» , - зазначив Дмитро Кулеба.

На зустрічі зі Спікером Сеймаса Литви Вікторасом Пранцкєтісом Дмитро Кулеба подякував за консультації щодо проведення реформ в Україні та розробку «Нового європейського плану для України». За підтримки Литви в Україні здійснено також низку інфраструктурних проектів, зокрема, відремонтовано школу в Авдіївці. Окремо віце-прем’єр висловив подяку Cпікеру литовського парламенту за підтримку України на міжнародному рівні. На нещодавній Конференції голів європейських парламентів у Страсбурзі Вікторас Пранцкєтіс рішуче засудив дії Росії по відношенню до України, у відповідь на що більшість членів делегації РФ демонстративно залишила сесійну залу. Протягом 2018-19 рр. Сеймас Литви ухвалив 8 резолюцій та звернень на підтримку України у контексті триваючої російської агресії в Криму, на Донбасі, у Чорному і Азовському морях, незаконної т.зв. «паспортизації» громадян України.

Дмитро Кулеба також відвідав Центр передового досвіду НАТО з питань енергетичної безпеки (NATO Energy Security Centre of Excellence - ENSEC) та Національний центр кібернетичної безпеки при Міністерстві оборони Литви. На зустрічі з Директором Центру енергетичної безпеки Ромуалдасом Петкявічюсом мова йшла про активну практичну співпрацю та завершення процесу приєднання України до Центру. Процедура приєднання триває, наразі технічна угода погоджена майже усіма країнами-членами Центру НАТО.

Окремо сторони обговорили підготовку до проведення у м. Одеса у жовтні 2020 року спільних з НАТО командно-штабних навчань зі стійкості критичної інфраструктури до гібридних загроз у Чорноморському регіоні. Організатором навчань з боку НАТО виступає саме ENSEC. «Ми вітаємо високий рівень практичної співпраці ENSEC з українськими органами влади. Цінуємо внесок Центру в підготовку спільних навчань НАТО - Україна CORE 2020. Враховуючи досить позитивний досвід співпраці в організації подібних заходів, вважаємо, що ця подія буде успішною та корисною і для НАТО, і для України», - зазначив Дмитро Кулеба.

У Вільнюському кафедральному соборі Св. Станіслава та Св. Владислава, який є найважливішим католицьким храмом у Литві, сьогодні також відбулася церемонія перепоховання лідерів «Січневого повстання» 1863-1864 рр. У цьому повстанні на землях колишньої Речі Посполитої разом з поляками брали участь литовці, білоруси й українці.

Увечері віце-прем’єр візьме участь у комеморативному заході з вшанування пам’яті жертв Голодомору в Україні 1932-1933 рр.

Leopolis.news