Куди зникли мільйони з церковної крамниці?

http://leopolis.news/post/12160/kudy-znykly-milyony-z-cerkovno-kramnyci

02/12/2019

Внутрішній аудит діяльності за минулий рік церковної крамниці Львівської архиєпархії УГКЦ виявив серйозні фінансові зловживання. Однак про реагування на ці факти з боку керівництва Курії та працівників органів ДФС поки що нічого не відомо. Це попри те, що за ними можуть критися ще більші порушення з боку осіб (у тому числі окремих церковників), які могли перетворили крамницю на приватну бізнесову структуру для власного збагачення. 

 

Що саме виявив внутрішній аудит?

Найбільш показовий факт полягає в тому, що йдеться про головну церковну крамницю, ту саму, що за адресою: площа Святого Юра, 5, на подвір’ї Архикатедрального храму святого Юра. Та яка, як зазначено на її офіційному сайті, «є крамницею церковно-сакральної атрибутики для священнослужителів Львівської та інших єпархій УГКЦ, а також для паломників та туристів, що відвідують місто Лева та одну з його окрас – Святоюрський храм».

Слід також вказати, що покупців у церковній крамниці вистачає. Останнім часом товари значною мірою реалізовують через замовлення в інтернеті та надсилають покупцям у будь-яке місто України за допомогою мережі експрес-доставки «Нова пошта». Доставка товарів за кордон відбувається через послуги мережі «Укрпошта».

А тепер про головне. Аудит крамниці (її організаційної і фінансової діяльності) було розпочато 16 травня 2019 року – на виконання Декрету керівника Львівської архиєпархії УГКЦ, митрополита Ігоря Возьняка. Із матеріалів цієї перевірки, які було надіслано на адресу органів ДПС та з якими згодом мали можливість ознайомитися і ми, зокрема, відомо про таке: під час аудиту було встановлено, що церковна крамниця діє на основі договору між Курією Львівської архиєпархії УГКЦ про оренду приміщення та отцем Михайлом Кушніром і його дружиною Кушнір Ганною Федорівною, яких оформлено як фізичних осіб-підприємців. Чинний договір підписано 01.04.2018 року з обома орендаторами, термін його дії – до 30.03.2020 року.

Передовсім аудитори звернули увагу на те, що умови договору на оренду церковної крамниці видаються дуже дивними. Угода не передбачає жодної плати за оренду приміщення (площею 140 кв. м), плати за меблі й обладнання (219 одиниць) вартістю більше ніж 100 тис. грн. Це при тому, що в разі встановлення орендної плати за користування крамницею за мінімальною ринковою ціною (200 грн за кв. м) за рік орендаторам потрібно було б платити 336 тис. грн. І на цьому «пільги» не закінчувалися. «Дивним» було й те, що за умовами договору отцю Кушніру надали для реалізації товару на значну суму – з можливістю відтермінування сплати за нього на декілька років.

Щодо бухгалтерських даних про діяльність крамниці, то, за висновками аудиторів, вони виявилися недостовірними і викривленими (про це свідчило те, що показники за бухгалтерськими рахунками не збігалися).  

Загальний висновок про діяльність церковної крамниці аудитори надали керівнику Курії, митрополиту Ігорю Возьняку, проте ніяких дій з його боку для припинення виявлених порушень не було зроблено. Не було усунуто перешкоджання в отриманні потрібних для аудиту документів, яке чинили з боку головного бухгалтера Курії (й одночасно церковної крамниці) Ірини Пашковської та економа Курії, отця Володимира Ольшанецького. Замість усього цього митрополит Ігор Возьняк 22 листопада поспішно видав наказ про скороченням посади аудитора в Курії.

Висновок полягає в тому, що головними набувачами користі від непрозорої діяльності крамниці є, вочевидь, «ті самі особи», що чинили перешкоди, – бухгалтер Ірина Пашковська й отець-економ Володимир Ольшанецький, які фактично створили для себе приватну бізнесову структуру для нелегальних заробітків. При цьому вони надавали недостовірну інформацію про фінансові операції в церковній крамниці й державним, і церковним інстанціям. Точні цифри прихованих доходів редакція оприлюднить після перевірки ДФС. Наразі можна говорити про те, що ці суми становлять більше як 5 млн грн.

Річна зарплата в Курії 49 тис. грн і новозбудований особняк у Пасіках-Зубрицьких...

Пашковська Ірина Євгенівна, за даними реєстрів, з 2012 року є керівником підприємства «Крамниця», яке засновано на власності Курії Львівської архиєпархії УГКЦ 21 рік тому. Основний вид його діяльності – «роздрібна торгівля іншими невживаними товарами в спеціалізованих магазинах».

Одночасно Ірина Пашковська є ліквідатором цього підприємства, яке перебуває в стані припинення з березня цього року. Водночас економ Курії, отець Володимир Ольшанецький фігурує як член ліквідаційної комісії.

З відкритих даних відомо також, що Ірина Пашковська джерелами своїх доходів останніми роками вказувала Курію Львівської архиєпархії УГКЦ (де отримувала заробітну плату за основним місцем роботи) та підприємство релігійної організації «Світлиця» (де отримувала зарплату за сумісництвом). Загалом йдеться про невисокі заробітні плати (що, зокрема, відображено в електронних деклараціях її чоловіка – Юрія Пашковського, який працював лісничим, інженером лісового господарства).

Водночас у цих деклараціях впадають в око відомості про житловий будинок у с. Бірки Яворівського району – загальною площею 222 кв. м, який задекларовано як «об'єкт незавершеного будівництва» та є власністю Ірини Пашковської.

Отець Михайло Кушнір зареєструвався як фізична особа-підприємець 2016 року (з основним видом діяльності – роздрібна торгівля книгами в спеціалізованих магазинах). Його дружина Ганна Кушнір ФОПом стала наступного року, після того, як звільнилася з посади спеціаліста 1 категорії Залізничного районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану обласного управління юстиціі.

В електронній декларації держслужбовця Ганни Кушнір за 2016 рік, яку вона подала після звільнення, зазначено, зокрема, три земельні ділянки (у тому числі земельна ділянка в с. Пасіки-Зубрицькі Пустомитівського району, загальною площею 800 кв. м, право власності на яку було набуто 2015 року і власником якої є Михайло Кушнір).

Дохід Михайла Кушніра, отриманий у Курії Львівської архиєпархії УГКЦ (себто заробітну плату за основним місцем роботи), задекларовано в «смішній» сумі – 49 тис. грн. Водночас у декларації чомусь не вказано жодних відомостей про заробітки отця Михайла від ведення підприємницької діяльності.

Цікаво й інше. 2017 року Михайло Кушнір, як свідчать дані з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, став власником житлового будинку в с. Пасіки-Зубрицькі (загальною площею 181,3 кв. м). 

Незаконний «бізнес-центр» на подвірї храму

Володимир Ольшанецький, згідно з реєстрами, є лишень співвласником житлового будинку в с. Сулятичі Жидачівського району. Однак це ще, як виявилося, нічого не означає. За наявною інформацією, економ курії Львівської архиєпархії УГКЦ, вочевидь, мешкає в розкішному триповерховому будинку в с. Суховоля Городоцького району.

Запитання на кшталт «звідки могли взятися кошти на таке добро?» у цьому випадку видається, вочевидь, наївним. І не лише з огляду на описані фінансові зловживання в церковній крамниці, а насамперед через те, що отець Володимир Ольшанецький, який одночасно є парохом храму Всіх Святих Українського народу УГКЦ, тривалий час демонструє неабиякі бізнесові здібності, на які, до речі, давно мало б звернути увагу не лише керівництво Курії, а й податкові органи.

Загалом подвіря цієї церкви, що на вул. Петлюри, 32, за «адміністрування» отця Ольшанецького почало нагадувати «бізнес-центр» 1990-х років. Тут є і доволі об’ємна автомобільна стоянка з будкою охорони (за ніч тут беруть 15 грн, чеків, звісно, не дають). Також на подвір’ї є автомобільна заправка в примітивному вигляді, де, за наявною інформацією, заправлялися донедавна автомобілі Курії. І каплиця ритуальних послуг, що працює цілодобово, без вихідних та в якій можна замовити транспорт, придбати «все для похорону» (труни, хрести, квіти тощо). І кіоск з артезіанською питною водою... І все це, зрозуміло, функціонує незаконно. Вочевидь, без сплати належних податків. Оскільки релігійну організацію, якою отець Ольшанецький керує з 2004 року (повна її назва – «Релігійна громада УГКЦ парафії Всіх Святих Українського народу у Залізничному районі м. Львова»), як й інші релігійні організації, включено до реєстру неприбуткових установ та організацій.

Про парафіяльну резиденцію не для хлопців-вівтарників

На сайті храму Всіх Святих Українського народу розміщено рекламне оголошення про парафіяльну резиденцію «Горицвіт». Вона розміщена в c. Орявчик Сколівського району, на вул. Під Митою, і там можна «відпочити від міської метушні, милуватись засніженими Карпатськими краєвидами, посидіти в дружній, теплій атмосфері біля каміну...».

Також розміщено замітку «Відпочили на славу та з Богом» – про відпочинок у резиденції «Горицвіт» 15 хлопців-вівтарників віком 9-13 років, для душі яких «були пізнавальні катихизації, молитва TAIZE, читання ікони, фільм та Божественні Літургії». Відпочинок цей був дводенним (!)...

Водночас на інших, звичайних сайтах резиденцію «Горицвіт» рекламують як відпочинковий комплекс, не вказуючи, що вона «парафіяльна». Увагу акцентують на тому, що у склад комплексу входить «будинок на 4 поверхи, на 18 номерів, які розраховані на 48 місць і котедж з двома апартаментами, які розраховані на 12 місць». А також – ресторан, мангал, альтанки, парковка для авто.

Ціни за номер за добу називають приблизно такі: 2-місний – від 450 грн, 4-місний – від 800 грн, апартаменти – від 1600 грн. Наприклад, на Новий рік, як нам вдалося зясувати, вcі номери вже заброньовано. А з 3 січня ціни за номер визначено в розмірі: 2-місний – 700 грн, 4-місний – 1200, апартаменти – 2400.

Наостанок ще один «штрих» до того, як організовано незаконний бізнес на «парафіяльній» резиденції. Обидва житлові будинки в Орявчику, що входять у склад відпочинкового комплексу (один загальною площею 708,5 кв. м, інший – 168,2 кв. м), після придбання було оформлено як власність релігійної організації «Релігійна громада УГКЦ парафії Всіх Святих Українського народу у Залізничному районі м. Львова».

Отак через окремих церковників-грошолюбів та бізнесменів, через відсутність реакції на конкретні виявлені фінансові зловживання церква втрачає авторитет та погіршує своїх вірних.

Сподіваємося, що наша стаття приверне увагу органів ДФС і церковної влади Патріаршої Курії як у Києві, так і в Римі, бо реакція митрополита Ігоря Возьняка нам відома (22 листопада за його наказом посаду аудитора Курії було скорочено).

«Щоби бути «світлом для світу» посеред темряви гріха, закликаємо душпастирів, монашество та всіх мирян Церкви зробити все, щоб наші церковні спільноти і структури стали взірцем прозорості й чесності, духовно-моральним простором, вільним від корупції в будь-яких її проявах» (Із послання Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного  Архиєпископства УГКЦ про подолання моральної недуги корупції).

Редакція готова оприлюднити позиції всіх сторін, які згадано в цій публікації.

Андрій ВОЗНИЙ, для Leopolis.news