Творчі спілки Львівщини виступили на захист Федора Стригуна та Таїсії Литвиненко

http://leopolis.news/post/12342/tvorchi-spilky-lvivshchyny-vystupyly-na-zahyst-fedora-stryguna-ta-tasi-lytvynenko

04/12/2019

Як можна виставляти за двері корифеїв, легендарних для Львова особистостей, які протягом 50-ти років творили історію театру імені Марії Заньковецької, берегли традиції театру, який навіть у радянські часи був осередком українства? Як можна звільняти акторів, які активно працюють і творять завтрашній день українського театру, виховуючи наступні покоління служителів Мельпомени, передаючи їм те, що за гроші не купиш - досвід! Безцінний життєвий і сценічний досвід!.

На виставах Федора Стригуна завжди переповнені зали! Стригун - це бренд! Будучи у Львові, люди йдуть дивитися на режисера Стригуна, бо поставлена ним українська класика захоплює новими барвами, новими сучасними трактуваннями, далекими від поняття “шароварщини”! Львів гордий, що має Стригуна!», – обурюються автори звернення. 
Як відзначають творчі спілки, театр імені Марії Заньковецької важко уявити без Федора Стригуна, який 30 років очолював театр і на патріотичній творчості якого виховувалось не одне покоління українців.  

«Непродовженням контракту передував морально-фінансовий конфлікт між директором і колективом театру, що не робить честі ані Львову, ані дирекції театру. Такого протистояння в театрі не було навіть в найгірші застійні часи.

Керівництву треба думати про дальший розвиток українського театру, а не про гроші й посади, бо мистецтво вимірюється не грошима, а особистостями, якими є Федір Стригун і Таїсія Литвиненко. Шануймо їх!
Ми, представники Ліги творчої інтелігенції та творчих спілок, вважаємо, що звільнення корифеїв з театру імені Марії Заньковецької буде серйозним і непоправним ударом по іміджу не лише театру, а й по іміджу Львова і України!», – наголошують автори звернення.

Зазначимо, що контракт Федора Стригуна завершується 14 грудня, а Таїсії Литвиненко – 29 грудня. Актори працюють у театрі з 1965 року.

У театрі запевнили, що не йдеться про повне припинення співпраці ані з Федором Стригуном, ані з Таїсією Литвиненко. Актору запропонували оформити співпрацю з театром на основі цивільно-правової угоди, а також постановку вистави на його власний вибір. 

Натомість Таїсії Литвиненко запропонували перейти на 0,5 ставки, адже така форма співпраці відповідає її актуальній зайнятості у репертуарі, пояснюють у адміністрації театру.

Leopolis.news