logo
28/03
27/03
26/03
25/03
22/03
21/03
2 ...

У Львівському онкоцентрі жінці видалили 20-кілограмову пухлину

05-12-2019 10:331287

У Львівському онкоцентрі жінці видалили 20-кілограмову пухлину
Фото: ult.lviv.ua

Минулого тижня у відділенні реконструктивної хірургії Львівського онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру провели складну операцію з видалення пухлини вагою 20 кг.

Про це повідомляють на сайті Українського лікарського товариства у Львові.

Хірург-онколог, заступник директора онкологічного центру Олег Дуда, разом із двома асистентами, оперували протягом трьох годин. За його словами, йдеться про складний клінічний випадок, адже 60-річну Марію Клімашевську доправили до лікарні у важкому стані.

У жінки була проблема з надмірною вагою – 170 кг – і гігантською пухлиною м’яких тканин передньої поверхні стегна. Як розповів Олег Дуда, до оперативного втручання жінку готували протягом місяця.

«Коли її показники гемодинаміки прийшли до норми, ми вирішили провести оперативне втручання та видалити пухлину. Вага пухлини становила 20 кг. Вона була округлої форми і мала розмір 36 на 38 см. Пухлина була вкрита зміненою шкірою. В одному місці мала дефект з розпадом площею 5 на 10 см. Через це пухлина токсично впливала на організм пацієнтки. Всередині вона була наповнена жировим кістозним вмістом», – сказав Олег Дуда.

Лікарі вже отримали гістологічне заключення: це доброякісна пухлина – мультилобулярна фіброліпома з вторинними змінами (некрозом) гігантських розмірів. Зазначено, що це перший такий випадок у Львівському онкологічному центрі та загалом в Україні.

«Оскільки ситуація була вкрай складною, то для нас було важливо не просто провести цю операцію, але зробити так, аби жінка вижила. Для пацієнтки ризик був навіть на етапі анестезії», – розповів Олег Дуда.

Для лікарів із великим досвідом роботи цей клінічний випадок став нетиповим, тому операційну заповнили фахівці, які хотіли спостерігати за перебігом оперативного втручання. За словами лікаря, зараз пацієнтка почувається задовільно, вона вже встає і ходить.

Leopolis.news