logo
28/03
2 ...

У Києві презентували напрацювання щодо рекультивації Грибовицького сміттєзвалища

05-12-2019 20:472092

У Києві презентували напрацювання щодо рекультивації Грибовицького сміттєзвалища
Фото: ЛМР

Сьогодні у Києві відбулася зустріч з представниками ЄБРР, на якій ЛКП «Зелене місто» відзвітувало про перші досягнення у рекультивації Грибовицького сміттєзвалища та бцдівництва сміттєпереробного заводу. Так, у ній взяли участь керуючий директор ЄБРР у країнах Східної Європи та Кавказу Матео Патроне, а також представники донорів Фонду E5P. Про це повідомили у ЛКП «Зелене місто».

Про це повідомляє пресслужба Львівської міської ради.

«Будь-які зміни в країні мають починатися з чистоти. Ми маємо перед собою дуже велику амбіцію — зробити рекультивацію полігону твердих побутових відходів, використовуючи європейський досвід, і збудувати високої якості завод із переробки відходів. У 2016 році Львів опинився у надзвичайній ситуації. Відбувся підпал полігону, і почалася сміттєва блокада Львова, яка тривала більше двох років. Тоді першими на допомогу прийшли наші європейські колеги. Львів і громада міста буде завжди пам’ятати ту руку допомоги, яку нам протягнув ЄБРР. Я щиро дякую всім посольствам, які активно допомагали й допомагають, зокрема посольствам Франції, Швеції. Щиро дякуємо всім екологічним фундаціям, які виступили одною командою на підтримку Львова. Сьогодні кожного дня, роблячи позитивні кроки, ми маємо чимало гостей з багатьох міст України, які приїжджають і вже сьогодні переймають наш досвід. За всі роки незалежності, на превеликий жаль, в Україні не було збудовано жодного сучасного заводу і не було зроблено жодної рекультивації за екологічними стандартами. Львів має унікальний статус. Ми є найбільшим партнером ЄБРР серед всіх міст України. Тому ми маємо дуже велику амбіцію — спільно з командою, яка сьогодні присутня, показати новий стандарт для України. Це завжди не просто. Але це наша місія — йти складними дорогами і мати успіх. Мені дуже приємно, що цим проектом опікується Вадим Ноздря — менеджер надзвичайно високого рівня. Він сьогодні більш детально зробить презентацію і покаже всі нюанси нашої роботи. Хочу подякувати всім, хто сьогодні прийшов на цю зустріч. Дякую всім представникам медіа і неурядових організацій, тому що ви є ті драйвери, які дають позитивні імпульси, що дуже важливо для нашої країни», — зазначив Андрій Садовий, міський голова Львова.

«Проєкт дуже актуальний, враховуючи нагальність проблеми та її масштаби. Це перший проєкт, який підтвердив важливість та потрібність розробки національної стратегії поводження з відходами. Також це перший проєкт, який реалізується в межах нашої програми «Зелені міста». Мета цієї інформаційної кампанії — забезпечити якісне інформування населення про всі факти, повязані з проєктом. Також є освітній елемент, насамперед адресований дошкільнятам та школярам. Мета його — інформувати про найкращі підходи та практики в роздільному зборі відходів і їхній переробці», — зазначив керуючий директор ЄБРР у країнах Східної Європи та Кавказу Матео Патроне.

«На щорічних зборах з ЄБРР та донорами, які фінансують наш проект, ми відзвітували про наші перші успіхи. Адже зараз проект активно розвивається: розпочато процес рекультивації, постачання обладнання для очистки фільтратів, а також тривають тендери на визначення підрядника з будівництва заводу. Все це завдяки ЄБРР та фінансовим організаціям, які забезпечили фінансування та підтримку проєкту», — розповів директор ЛКП «Зелене місто» Вадим Ноздря.

Зазначимо, у 2018 році місто Львів отримало від ЄБРР кредит € 20 млн, який доповнюється інвестиційним грантом у розмірі € 10 млн з Фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля (E5P), донорами якого є Європейський Союз, Данія, Естонія, Фінляндія, Німеччина, Ісландія, Ірландія, Латвія, Литва, Норвегія, Польща, Словаччина, Швеція, Швейцарія, США та Україна, а також грантом € 5 млн з коштів Фонду чистих технологій (ФЧТ), призначених для кліматичних інвестицій (CTF). Ці кошти використовуються для підтримки реконструкції Грибовицького сміттєзвалища та будівництва у Львові заводу з механіко-біологічної переробки твердих побутових відходів (ТПВ). Додамо, що місто також запроваджує більш ефективні підходи до вторинної переробки та управління відходами. Цей проєкт є одним з перших, що реалізуються у рамках Національної стратегії управління відходами, і спрямований на вирішення давніх проблем у сфері управління ТПВ у місті та області. Інформаційна кампанія для цього проєкту підтримується Урядом Швеції та спрямована на покращення громадської поінформованості про проєкт у Львові та країні в цілому. Важливі досягнення та уроки цього проєкту будуть доведені до відома інших українських міст, які мають аналогічні проблеми з управлінням відходами.

Leopolis.news